Rusija i Koreja grade bespilotnu raketu Angara

Radiosarajevo.ba
Rusija i Koreja grade bespilotnu raketu Angara
Angara

Rusija testira svoju tešku raketu Angara, javlja agencija RIA Novosti. Šef državnog istraživačkog i proizvodnog centra Kruničev Vladimir Nesterov rekao je da će raketu dovršiti u prvom kvartalu 2011. godine, a prvi je stepen "99 posto već spreman"
.
Jedini problem koji bi mogao omesti da se sve odvija prema kalendaru testova jeste kašnjenje sa nabavkom zemaljske opreme, koju centar ne kupuje potrebnim tempom zbog nestašice novca. Krajem 2009. godine izvještaji su govorili o tome da se u ruskom proračunu za Angaru izdvaja iznos od 10 milijardi rubalja, tj. 290 miliona dolara.

Rakete Angara projektirane su da u nisku Zemljinu orbitu na visine do 500 kilometara izbace terete od dvije do 40,5 tona. One će biti temelj ruske bespilotne svemirske flote i zamijenit će mnoge postojeće sisteme, poput sada nezamjenjivog Protona, Rockota, Kozmosa-3M, Ciklona te raketa Zenit koje su se uvozile iz Ukrajine.

Konceptualno je najvažniji upravo prvi stepen, a na njemu tzv. zajednički temeljni potisnik (engl. kratica CCB) koji će se proizvoditi serijski. Motore RD-191M u njemu pokretat će kerozin i tekući kisik. Ovisno o potrebnoj nosivosti prvom bi se stepenu dodavali dopunski potisnici pa bi tako rakete bile s jednim, tri, pet ili u najtežoj izvedbi čak sedam potisnika.

Angaru su Rusi počeli razvijati 1995. po predsjedničkoj naredbi, a prvi se let osnovnog modela ne očekuje prije 2013. godine. Izvorno je prvo ispaljivanje bilo planirano za 2011. godinu, piše Večernji list. Najvažnije u razvoju porodice raketa Angara jeste da one moraju osigurati Rusiji nezavisan pristup svemiru. One će smanjiti rusku ovisnost o svemirskom centru Bajkonur u Kazahstanu time što će se veći tereti moći ispaljivati iz sjevernije svemirske luke u Plesecku i iz novog svemirskog centra Vostočni koji se s ulaganjem 14 milijardi dolara gradi na ruskom dalekom istoku u Svobodnom uz rijeku Amur.

Centar Kruničev također usporedno razvija i supertešku verziju Angaru 7 sposobnu da u orbitu izbacuje terete od 45 do čak 75 tona. Danas ne postoji raketa takvih kapaciteta. Koncept raketa Angara prvi je put javnosti prikazan krajem prošlog avgusta na moskovskoj vazduhoplovnoj izložbi MAKS 2009.

danas.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije