Romansa na poslu: Šta kada procvjeta ljubav među kolegama?

Radiosarajevo.ba
Romansa na poslu: Šta kada procvjeta ljubav među kolegama?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ujutro zajedno ustanete, a prije ručka vam se putevi spoje na istom projektu. Popodne ste oboje na istom sastanku. Parovi koji rade u istom poduzeću mnogo vremena provode zajedno.

U početku, to može biti uzbudljivo. Ali ako parovi nisu u stanju odvojiti privatni život od poslovnog, neprilike su na vidiku. Prema istraživanju njemačkog instituta Forsa, svaki sedmi zaposlenik (14 posto) bio je u nekom trenutku u vezi s nekim s posla.

“Moguće je na poslu pronaći životnog patnera”, kaže poslovna konsultantica Jutta Boeing. Međutim, ona u pravilu savjetuje klijentima da to ne čine.

Otvoren odnos

Ako se to ipak dogodi, prvo se nameće pitanje kako se odnositi prema drugim kolegama. Boenig savjetuje otvoreni odnos, osim ako se ne radi o vezi za jednu noć ili izvanbračnoj avanturi. U suprotnom, krenut će tračevi.

Poslodavac ne može zabraniti vezu među kolegama. Može ih, međutim, razdvojiti ako smatra da se veza negativno odražava na rad.

Boeing je jednom savjetovala par koji je zajedno radio u IT industriji i osjetio da to počinje imati negativan utjecaj na njihovu vezu. Zajedno su razradili plan kako da bolje razdvoje privatno od poslovnog. Nakon 18 sati, dogovorili su se, nema razgovora o poslu. Drugo, odlučili su da na poslu neće ručati zajedno. 

Mane zajedničkog rada

Jedan od problema veze na radnom mjestu je i to što nema nikakvih jamstava da ćete dobiti godišnji odmor u isto vrijeme. O tome odlučuje firma na osnovi potreba posla, prenosi Net.hr.

“Zaposlenici nemaju nikakvih legalnih mogućnosti u toj situaciji”, kaže advokatica Nathalie Oberthuer.

A što se dogodi kada ljubav nestane? Veze rijetko završavaju srdačno, a posebno to vrijedi kada su parovi i kolege. Nije lako gledati bivšeg ili bivšu svakoga dana na radnom mjestu.

“Nakon razlaza, za oporavak je često potrebna distanca”, kaže Boenig. Nije rijetkost da neko iz bivšeg para napusti firmu.

Najčešće, to je niže rangirani zaposlenik.

“Njih se lakše može premjestiti u drugi odjel. Ili potpuno odreći”, kaže Boenig.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije