Riješite veliki problem sa jabukama: Sve što trebate jesu novine

0
Radiosarajevo.ba
Riješite veliki problem sa jabukama: Sve što trebate jesu novine
Foto: Pexels / Vrijedi znati trik s jabukom

Rješenje je zapravo vrlo jednostavno – odvojeno skladištenje i pojedinačno zamatanje svakog ploda. Na taj način se sprječava da kvar jedne jabuke pokvari i ostale u skupini.

Paul Jackson, predstavnik firme specijalizirane za ekološko upravljanje otpadom, ističe kako pravilno odlaganje jabuka igra ključnu ulogu u očuvanju njihove svježine.

Za dugotrajan vijek svježe jabuke, potrebno je odabrati savršene primjerke bez oštećenja ili tragova insektnih ugriza, s neoštećenom peteljkom koja sprječava brže propadanje ploda. Svježe ubrani plodovi iz voćnjaka idealni su jer nemaju utjecaj pesticida, za razliku od onih iz trgovina koji mogu brže sazrijevati zbog hemijskih tretmana.

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Koriste novine

Skladištenje jabuka također ima svoje tajne. Prema Jacksonu, jabuke je najbolje umotati u materijale poput piljevine, osušenog pijeska, novina ili žitarica koji pomažu apsorbirati višak vlage, čime se sprječava truljenje. Također, svaka jabuka treba biti umotana zasebno u papir kako bi se spriječio prijenos etilena – plina koji ubrzava kvarenje ploda ako jedna jabuka počne propadati.

Jedan od korisnih savjeta je i držanje jabuka podalje od krompira, jer krompir također ispušta etilen koji ubrzava sazrijevanje jabuka.

Hladna i suha mjesta, poput smočnice ili podruma, idealna su za skladištenje, jer niže temperature usporavaju prirodne procese starenja voća, čime se znatno produljuje njihova svježina.

Ovi jednostavni, ali praktični trikovi mogu pomoći u smanjenju otpada i osigurati da uživamo u svježim jabukama što duže, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije