'Rezultati su alarmantni': Feniranje kose može izazvati neželjene posljedice

0
Radiosarajevo.ba
'Rezultati su alarmantni': Feniranje kose može izazvati neželjene posljedice
Foto: Pexel / Feniranje kose

Naša potraga za sjajnom kosom uz pomoć ulja, gelova i sprejeva može dovesti do skrivenog zdravstvenog problema: ispuštanja potencijalno štetnih spojeva, osobito u kombinaciji s uređajima za oblikovanje kosom putem topline.

Američki istraživači proučavali su hlapljive organske spojeve (VOC) poput siloksana, koji se ispuštaju za vrijeme feniranja. Ne samo da određena njega kose može doprinijeti udisanju hlapljivih organskih spojeva unutar domova, njihova analiza sugerira da također može utjecati na kvalitetu vanjskog zraka kroz ventilacijske sisteme.

Iako ne znamo puni opseg utjecaja udisanja ovih hemikalija na zdravlje, malo je vjerojatno da nam čine dobro.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

"Utvrdili smo da su rezultati izuzetno alarmantni", rekla je istraživačica Nusrat Jung sa Univerziteta Purdue. "Nismo očekivali da ćemo vidjeti tako značajne emisije hlapljivih hemijskih mješavina iz proizvoda za njegu kose koji su dostupni tokom uobičajenih rutina uređivanja kose kojeg mnogi ljudi obavljaju svaki dan."

Korištenje proizvoda za njegu kose izazvalo je brze promjene u hemijskom sastavu Jung i njezini kolege koristili su se ventiliranim laboratorijem kako bi proveli 46 eksperimenata dok su odrasle osobe u dobi od 18 do 65 godina koristile različite kombinacije proizvoda i alata za oblikovanje kako bi oponašale rutinu njege kose kod kuće.

Naučnici kažu da bi ovo moglo biti rješenje problema ćelavosti

Naučnici kažu da bi ovo moglo biti rješenje problema ćelavosti

Prije, tokom i nakon svake njege kose, napredni maseni spektrometar mjerio je koncentracije VOC-a u zraku u zatvorenom prostoru, piše Direktno.

Istraživači su posmatrali odnos između temperature alata za oblikovanje i emisije VOC-a, kao i kako su uvjeti ventilacije i površina kose utjecali na rezultate. Sveukupno, rezultati su pokazali da su više temperature alata za oblikovanje i kosa s većom površinom povezane s povećanim emisijama VOC-a.

"Korištenje proizvoda za njegu kose izazvalo je brze promjene u hemijskom sastavu unutarnje atmosfere", objavio je istraživački tim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije