Recept dana: Umaci za meso na roštilju

Radiosarajevo.ba
Recept dana: Umaci za meso na roštilju

Roštiljski umak se najviše najviše koristi u SAD-u za premazivanje mesa prije pečenja na roštilju (pilećih krilca, kotleta i rebarca) ili se poslužuje kao topli ili hladni dodatak uz kobasice i pljeskavice.

Za neke pojedince, savršen umak za roštilj je onaj koji ima kečap odnosno paradajz kao glavni sastojak, drugi više vole umake sa octom, a neki ne mogu zamisliti roštiljski umak bez velike količine senfa. 

Neki umaci više pašu uz ribu na roštilju, dok drugi dobro idu uz povrće. U preporukama portala Gusto.ba otkrijte savršene kombinacije.

Za crveno meso i pljeskavice: Ljuti umak od paradajza

Sastojci: 125 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 10 čitavih češnjeva bijelog luka, 730 g oguljenog paradajza, so, 3 ljute paprike

Priprema: Zagrijte ulje na laganoj vatri, dodajte nasjeckani paradajz i cijeli luk. Posolite i stavite nasjeckane paprike te polupoklopljeno kuhajte najmanje 60 minuta. Umak dobro ide uz pljeskavice. Ukoliko volite pikantno, ovo je za vas prava poslastica.

Za ribu: Umak za roštiljsku ribu

Sastojci: 4 režnja bijelog luka, 1 dl maslinovog ulja, sok od 1 limuna, 1 kašika nasjeckanog peršuna, so, biber

Priprema: Bijeli luk sitno nasjeckajte te mu uz miješanje dodajte maslinovo ulje i limunov sok. Možete dodati i malo naribane limunove korice zatim so, biber i peršun. Ovim umakom polijeva se očišćena riba s roštilja ili pržena riba.

Za crveno meso ili piletinu: Umak od krastavca za roštilj

Sastojci: 2 srednja krastavca, 2 dl kiselog vrhnja, 2 dl jogurta, 2 režnja bijelog luka, so, biber, peršun

Priprema: Krastavce operite, ogulite i nasjeckajte na kockice. Posolite i ostavite da stoje oko pola sata, zatim ih ocijedite, dodajte im razmućeni jogurt i kiselo vrhnje, so i biber. Sve dobro izmiješajte i na kraju posipite peršunom. Umjesto peršuna možete posipati  koprom - on daje posebnu aromu krastavcima. Ovaj umak je osvježavajući i dobro ide uz meso sa roštilja, naročito sa piletinom.

Za meso ili povrće, a posebno za gljive: Umak od luka

Sastojci: 1 veća glavica luka, 1 vrećica majoneze, 2 kašike kiselog vrhnja, so, malo slatke mljevene crvene paprike

Priprema: Luk trebate nasjeckati što sitnije i pomiješati s majonezom, vrhnjem, paprikom i solju. Umak treba stajati bar sat vremena prije posluživanja kako bi se svi okusi proželi. Poslužuje se uz meso i povrće sa roštilja, a naročito slasno ide uz gljive s roštilja.

Za sve vrste mesa: Jamie Oliverov BBQ sos

Sastojci: Za pastu: 1 luk, 10 češnjeva bijelog luka, 2 svježe chilli papričice (odstranjenih sjemenki), maslinovo ulje; Začinsko bilje i začini: 10 grančica svježe majčine dušice, 10 grančica svježeg ruzmarina, mali svežanj svježeg korijandera, 10 lovorovih listova, 1 kašičica sjemenki kumina, 2 kašičice anisa, 2 kašičice aleve paprike; Ostalo: ribana korica i sok od 2 narandže, 200 g smeđeg šećera, 6 kašika balzamičnog ocata, 200 ml kečapa, 2 kašike Worcester sosa, 2 kašike senfa, 200 ml soka od jabuke, morska so, svježe mljeveni biber

Jamie kaže: „Ovaj sos ima puno sastojaka, ali dosta brzo se sprema. Savjetujem ako ga već pravite, da napravite veće količine pa da ga imate i za kasnije. Zaista volim ovaj sos jer je prepun raznih nivoa okusa koji se divno isprepliću. Rezultat je sjajan, pa vrijedi truda i vremena da se napravi”.

Priprema: U sjeckalici ili multipraktiku zgnječite luk, bijeli luk i chilli papričice da dobijete finu pastu. U tavu ulijte maslinovo ulje i na blagoj vatri popržite ovu pastu oko 5 minuta. U međuvremenu, ubacite sve začine i začinsko bilje u multipraktik, pa dodajte ribanu koricu narandže. Ovu smjesu potom dodajte u tavu sa pastom i kuhajte još minutu. Dodajte šećer, pa kuhajte dok pasta ne dobije smeđu boju i dok se ne zgusne. Ulijte 285 ml vode i kuhajte još 2 minute, potom ucijedite sok od obje narandže i dodajte preostale sastojke. Sve dobro promiješajte, pustite da zavrije, pa smanjite vatru i kuhajte još 5-10 minuta. Gotovu pastu procijedite kroz sito i odstranite sve veće komade. Ostavite da se skroz ohladi, a potom sos možete spremiti u teglice (ako ćete ga koristiti kasnije - u frižideru može stajati 7 dana) ili odmah počnite sa mariniranjem mesa za roštilj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije