Punomasni mliječni proizvodi nisu krivac za debljinu i holesterol
Znanstvenici s dublinskog sveučilišta ispitali su učinak mliječnih proizvoda, mlijeka, sira, jogurta, vrhnja i maslaca na 1500 ljudi u dobi od 18 do 90 godina.
Rezultati su pokazali da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanjem tjelesne mase ili rastom tzv. lošeg (LDL) holesterola u krvi. Učinak je, zapravo, bio suprotan. Osobe koje se hrane tim namirnicama imaju manju tjelesnu težinu, niži postotak tjelesne masti, uži obujam struka i niži krvni pritisak.
"Ljudi koji su konzumirali mnogo punomasnih mliječnih proizvoda unosili su mnogo više zasićenih masti (tzv. loše masti) od onih koji su jeli malo punomasnih mliječnih proizvoda ili ih nisu konzumirali uopće, ali zbog toga nisu imali viši LDL holesterol", kazala je voditeljica istraživanja Emma Feeney.
Pa kako su onda ovakvi rezultati mogući?
Grupa ispitanika koja je konzumirala 'light' mliječne prozvode, pokazalo se, imala je veći LDL holesterol. To je zato, navode znanstvenici, jer su uz 'light' proizvode imali veći unos ugljikohidrata.
"Ono što nakon ovakvih rezultata moramo razmotriti jest da ove namirnice same po sebi nisu odgovorne za debljanje ili holesterol, nego je važna ukupna prehrana, odnosno druge namirnice koje konzumiramo s njima", dodala je Feeney.
Rezultati su objavljeni u časopisu Nutrition and Diabetes.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.