Puno razloga za brigu: Nova studija o štetnosti UV lampi za sušenje gela za nokte mnoge će šokirati

0
Radiosarajevo.ba
Puno razloga za brigu: Nova studija o štetnosti UV lampi za sušenje gela za nokte mnoge će šokirati
Foto: Healthline / Najbolje je da ovo koristite što rjeđe

Ultraljubičasti uređaji za sušenje laka za nokte koji se koriste za stvrdnjavanje gel manikure mogu predstavljati veću zabrinutost za javno zdravlje nego što se dosad mislilo.

Istraživači s kalifornijskog sveučilišta San Diego proučavali su ove uređaje koji emitiraju ultraljubičasto (UV) svjetlo i otkrili da njihova upotreba dovodi do smrti ćelija i mutacija koje uzrokuju rak u ljudskim ćelijama.

Uređaji su uobičajena oprema u salonima za nokte i općenito koriste određeni spektar UV svjetla (340-395 nm) za očvršćavanje kemikalija koje se koriste u manikuri s gelom. Dok solariji koriste drugačiji spektar UV svjetla (280-400nm) za koje su studije uvjerljivo dokazale da je kancerogeno, spektar koji se koristi u sušilicama za nokte nije dobro proučen.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

"Ako pogledate način na koji su ovi uređaji predstavljeni, oni se reklamiraju kao sigurni, bez razloga za zabrinutost", rekao je Ludmil Alexandrov, profesor bioinženjeringa, kao i ćelijske i molekularne medicine na UC San Diego, i autor studije koja je objavljena 17. januara u Nature Communications. "Ali koliko znamo, niko do sada nije proučavao ove uređaje i kako oni utječu na ljudske ćelije na molekularnoj i ćelijskoj razini."

Koristeći tri različite ćelijske linije – keratinocite odrasle ljudske kože, fibroblaste ljudske prepucije i fibroblaste mišjih embrija – istraživači su otkrili da je upotreba ovih uređaja koji emitiraju UV zračenje tokom samo jedne 20-minutne sesije dovela do smrti između 20 i 30 posto ćelija, dok su tri uzastopna izlaganja od 20 minuta uzrokovala odumiranje između 65 i 70 posto izloženih ćelija.

Izlaganje UV svjetlu također je uzrokovalo oštećenje mitohondrija i DNK u preostalim ćeijama i rezultiralo mutacijama s obrascima koji se mogu uočiti kod raka kože kod ljudi.

Iako je ova vrsta manikure veliki hit, rizik je ipak prevelik: 'Ženi su dijagnosticirali rak kože!'

Iako je ova vrsta manikure veliki hit, rizik je ipak prevelik: 'Ženi su dijagnosticirali rak kože!'

"Vidjeli smo više stvari: prvo, vidjeli smo da se DNK oštećuje", rekao je Alexandrov. "Također smo vidjeli da se neka oštećenja DNK ne popravljaju tokom vremena i dovode do mutacija nakon svakog izlaganja UV sušilici za lak za nokte. Na kraju, vidjeli smo da izloženost može uzrokovati disfunkciju mitohondrija, što također može rezultirati dodatnim mutacijama. Promatrali smo pacijente s rakom kože i vidjeli smo tačno iste obrasce mutacija kod tih pacijenata koji su viđeni u ozračenim ćelijama."

Istraživači upozoravaju da će, iako rezultati pokazuju štetne učinke opetovane upotrebe ovih uređaja na ljudske stanice, biti potrebna dugoročna epidemiološka studija prije nego što se konačno utvrdi da upotreba ovih strojeva dovodi do povećanog rizika od raka kože. Međutim, rezultati studije bili su jasni: hronična upotreba ovih strojeva za sušenje laka za nokte šteti ljudskim ćelijama.

Ideja za proučavanje ovih uređaja došla je Aleksandrovu u zubarskoj ordinaciji. Dok je čekao da ga vide, pročitao je članak u časopisu o mladoj natjecateljici natjecanja ljepote kojoj je dijagnosticiran rijedak oblik raka kože na prstu.

"Mislio sam da je to čudno, pa smo to počeli istraživati ​​i primijetili smo brojne izvještaje u medicinskim časopisima koji govore da ljudi koji vrlo često rade manikuru s gelom – poput natjecatelja na izboru i estetičara – prijavljuju slučajeve vrlo rijetkih karcinoma prstiju, sugerirajući da bi to moglo biti nešto što uzrokuje ovu vrstu raka", rekao je Alexandrov. "A ono što smo vidjeli je da nije bilo molekularnog razumijevanja o tome što ti uređaji rade ljudskim ćelijama."

Iako drugi potrošački proizvodi koriste UV svjetlo u istom spektru – uključujući alat koji se koristi za stvrdnjavanje zubnih plombi i za neke tretmane uklanjanja dlačica – istraživači primjećuju da ih redovna upotrena, plus potpuno kozmetička priroda sušila za nokte, izdvaja od drugih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije