Psihoterapeut otkrio zašto je dobro ako vas smatraju "čudnom i luckastom" osobom

0
Radiosarajevo.ba
Psihoterapeut otkrio zašto je dobro ako vas smatraju "čudnom i luckastom" osobom
Foto: Pexels / Ilustracija

Pomalo ste nesređeni, osebujni, luckasti i neobični.

U svijetu koji često preferira skladnost i ujednačenost, prihvaćanje ekscentričnosti može predstavljati izazov.

Ona je naime kvaliteta nekonvencionalnog i jedinstvenog ponašanja. Sjetite se samo nekih pojedinaca kroz historiju koji su živjeli i prikazivali se autentičnima. Ovaj ih je potez doveo do daljnjeg razvijanja kreativnosti, inovativnosti te otpornosti života.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

U nastavku članka Sean Grover, američki psihoterapeut dokazuje zašto je savršeno u redu, pa čak i korisno biti ekscentrična osoba.

Šta tačno znači ekscentrično?

"Moja potraga za jasnoćom ovog izraza dovela me do niza isprepletenih, zbunjujućih i ponekad neujednačenih definicija.

Imate tetovaže? Stručnjaci otkrivaju da se razlikujete od drugih zbog ove tri osobine

Imate tetovaže? Stručnjaci otkrivaju da se razlikujete od drugih zbog ove tri osobine

Prema Oxfordskom rječniku, ekscentrična je osoba ona s nekonvencionalnim i pomalo čudnim pogledom ili ponašanjem. Definicija čudnog je zapravo odlazak iz uobičajenog ili očekivanog - objašnjava psihoterapeut Grover.

Autentičnost je vrlina

Istaknut ćete se i biti primijećeni ako ste autentični jer je manja vjerojatnost da ćete se pridržavati društvenih normi i očekivanja. Također, bit ćete oslobođeni strahova i anksioznosti o tome što drugi misle o vama. I dok nekima ekscentričnost bude u potpunosti prirodna i urođena, drugi s vremenom postaju takvi.

"Dobro starenje znači postati više ja, a manje biti zabrinut o mišljenjima drugih", rekao je više Louis Ormont, otac američke grupne terapije.

Drugim riječima, kvalitetno starenje donosi veću emocionalnu i psihološku slobodu. Manja je vjerovatnoća da ćete suditi drugima, a veća je vjerovatnoća da ćete pristupiti životu s otvorenošću, znatiželjom i pozitivom.

Tri znaka da ste ekscentrični

Bilo da znate da ste ekscentrični ili se propitkujete čitajući, evo nekoliko znakova koji upućuju da ste putu prema ekscentričnosti:

Ne zanima vas praćenje trendova - posljednja moda, muzički trendovi ili zabavne norme vas ne zanimaju. Slijedite svoje strasti, ravnodušni prema pritisku okoline.

Ilustracija
Foto: Pexel: Ilustracija

Ne bojite se biti drugačiji - biti autentičan znači biti oslobođen od tuđih mišljenja. To znači da hodate ovim svijetom nesmetano i neovisno.

Privlačite mrzitelje - tužno, ali istinito. Neke osobe jednostavno ne vole biti u društvu ekscentrika. Možda zato što se osjećaju ugroženima od strane nekoga tko osporava njihove stavove i u suprotnosti je s društvenim norma. Umjesto urone dublje u svoju nutrinu propitkujući se za pravi uzrok svoje mržnje, radije će ići linijom manjeg otpora i krivnju usmjeriti na vas.

Voljeti sebe

Tri značajne prednosti biti ekscentričnom osobom su sljedeće:

  • Manje socijalne tjeskobe - što ste manje zabrinuti za društvene norme, manje ste zabrinuti zbog osuda ili odbijanja.
  • Veća razina udobnosti - istinski uživate biti u svojoj koži i ne zamarate se previše tuđim percepcijama ili kritikama.
  • Originalni mislilac - historija je prepuna ekscentričnih osoba koje su bile izuzetni vođe, izumitelji i umjetnici.

Stoga, kad vas neko nazove ekscentrikom, zahvalite mu, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije