Psihološki profil piromana

Radiosarajevo.ba
Psihološki profil piromana


U posljednje smo vrijeme svjedoci velikih požara koji divljaju našom zemljom, a stručnjaci se slažu u jednom - većina je njih uzrokovana upravo ljudskim faktorom. I dok je za većinu požara krivac ljudska nepažnja, tu je i druga strana priče: požari nerijetko znaju biti svjesno podmetnuti od strane pojedinaca koji kroz ovakav čin manifestiraju vlastiti psihološki poremećaj.

Piromanija (F 63.1)  je psihička bolest koja se očituje opsjednutošću prema vatri i paljenju vatre. Piromani često podmeću požare kako bi zadovoljili svoje potrebe.

Uzroci nastanka piromanije

Piromanija može biti različitog porijekla. Jedan dio piromana je iz grupe mentalno zaostalih osoba ili starijih lica sa razvijenim procesima demencije, dok drugi dio pripada psihopatologiji, slažu se stručnjaci. U svim slučajevima postoji oslabljena kontrola impulsa koji često imaju karakter osvete, a ponekad piromanija proizilazi i iz seksualne frustracije. Prilikom činjenja kaznenog djela paljenja prisutni su nemir, osveta, bijes, hostilnost, ponekad udruženi s disforijom ili depresijom.

Najveći broj slučajeva vezan je uz alkoholizam, tj. akutno opita stanja i antisocijalni poremećaj ličnosti, a povremeno, ali značajno manje, uz podmetanje požara vežu se i bolesnici u akutnoj fazi manije, psihotičnih poremećaja i ADHD-a u djece, piše Stetoskop.info.

Potpaljivači često opisuju razdražljivost koju prati tenzija. Osobe koje nisu mentalno bolesne uglavnom su počinile paljenja u jakom duševnom uzbuđenju i pod utjecajem alkohola. Poziv za pomoć također može biti motivacija za paljenja. Paljenje kao poziv za pomoć najčešće se javlja kod osoba koje skreću pažnju na sebe nakon akutnih kriza u životu ili različitih gubitaka odnosno separacije.

Neke osobe s duševnim poremećajima koriste različite oblike destruktivnog ponašanja da bi ubrzale prijem na liječenje. Dio njih podmeće požare kao način prenošenja zahtjeva, želje ili potreba koje su usmjerene na promjenu prirode ili mjesta liječenja - tzv. 'komunikacijski palež'.


Klinička slika piromana

Poremećaji kontrole impulsa predstavljaju grupu poremećaja za koje je bitno nedostatak kontrole nad impulsima koji osobu podstiču na neku za nju štetnu aktivnost. Izvođenje takvih radnji izaziva zadovoljstvo, pri čemu se najčešće ne javlja osjećaj krivice. Može se javiti kod djece i adolescenata, ali i u starijem uzrastu.

Dijagnostički kriterijumi za piromaniju su:
- Namjerno i smišljeno podmetanje požara više od jednog puta
- Napetost ili emotivno uzbuđenje prije čina.
- Opčinjenost, zanimanje, znatiželja ili osjećaj privlačnosti prema požaru i s njim povezanim okolnostima
- Užitak, zadovoljstvo ili popuštanje napetosti prilikom podmetanja požara, posmatranja ili učestvovanja u gašenju.

Osobe koje pate od spomenutog poremećaja često su opsjednute vatrom, vatrogascima i takvom vrstom destrukcije od rane mladosti, oni u vatri i izazivanju požara uživaju. Uspješnim izazivanjem požara oslobađaju se snažne unutrašnje tenzije koja se u njima nakuplja prije samog čina, te na taj način postižu zadovoljstvo gledanjem ili učestvovanjem u požaru.

Liječenje piromanije

Stručnjaci preporučuju psihofarmakoterapiju, učenje socijalnih vještina, bihevioralnu terapiju, kreativnu terapiju, terapiju sa ciljem prepoznavanja i ovladavanja svojim osjećanjima, te psihodinamsku psihoterapiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije