Profesionalni kuhar dao savjet: Ispecite piletinu ovako i bit će sočna i mekana
Pečenje piletine dok ne bude "definitivno sigurna" može zvučati kao dobra ideja, ali može rezultirati suhim i neugodnim mesom.
Mnogi kućni kuhari brinu o nedovoljno pečenoj piletini, ali preveliki trud da to izbjegnu mogao bi im uništiti večeru. To je poruka profesionalnog kuhara koji kaže da je jednostavna greška ostaviti piletinu predugo u pećnici, što je isušuje i kvari teksturu.
To je nešto što se viđa u kuhinjama širom svijeta, posebno kada se ljudi više oslanjaju na tajmere nego na ono što se dešava unutar mesa.
Procurila Trumpova strategija za svijet: Dio o Europi posebno brine
Pečenje piletine dok ne bude "definitivno sigurna" može zvučati kao dobra ideja, ali stručnjaci kažu da ovaj pristup često dovodi do žilavog, prepečenog mesa koje niko ne želi jesti. A budući da je perad i dalje glavna hrana britanskih porodičnih obroka , pravilno pečenje moglo bi napraviti veliku razliku.
James Callery, glavni kuhar u hotelu i golf klubu Sandford Springs, radi u profesionalnim kuhinjama više od 15 godina.
Oboren temperaturni rekord: Japan je ove godine zabilježio najtoplije ljeto ikada
On kaže da je najčešća greška koju ljudi prave oslanjanje samo na vrijeme kuhanja, umjesto da provjere je li meso zaista gotovo.
"Kuhari se boje rizika od trovanja hranom, pa prepeku piletinu u rerni tako da postane jako suha", rekao je.
"Ne morate ga prekuhati i učiniti da sve bude žilavo i vlaknasto. Piletinu jednostavno treba sigurno kuhati na 75°C u najdebljem komadu".
Prema Agenciji za standarde hrane, piletina mora biti potpuno kuhana da bi bila sigurna za jelo, ali to ne znači da je treba predugo ostavljati u rerni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.