Probiotici mogu biti štetni za vaša crijeva: Umjesto njih, koristite ove namirnice

0
Radiosarajevo.ba
Probiotici mogu biti štetni za vaša crijeva: Umjesto njih, koristite ove namirnice
Radiosarajevo.ba / Namirnice

Istraživanja pokazuju da uzimanje probiotskih dodataka može promijeniti sastav vašeg mikrobioma i smanjiti nivoe mikrobne raznolikosti u vašim crijevima, što je povezano s nizom zdravstvenih problema.

Mješavina mikroorganizama koji žive u ljudskom tijelu imaju velik utjecaj na opće fizičko i mentalno zdravlje čovjeka. Podaci pokazuju da ljudske stanice čine samo oko 43 posto tijela, a da su sve ostalo mikroorganizmi.

Njih je u ljudskom tijelu više od milijarde i imaju iznimno važan utjecaj na pojavu mnogih bolesti i alergija, pa i na mentalno zdravlje. Bakterije u crijevima imaju i značajnu ulogu u nastanku depresije.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Što je naša prehrana raznolikija, to je raznolikiji naš crijevni mikrobiom.

Razni probiotski dodaci dolaze u obliku kapsula, napitaka, gumenih medvjedića, praha i tableta koje sadrže žive mikroorganizme za koje se smatra da poboljšavaju zdravlje crijeva.

Od njih prema analizi stručnjaka imaju korist ljudi s gastrointestinalnim bolestima. Studije su tako pokazale da probiotski dodaci mogu smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva i upalnih bolesti crijeva. Isto tako mogu spriječiti proljev i smanjiti neke nuspojave antibiotskih lijekova.

Ove namirnice ne trebate konzumirati u slučaju dijareje: Pogoršat će stanje

Ove namirnice ne trebate konzumirati u slučaju dijareje: Pogoršat će stanje

Međutim, za većinu ljudi dostupni su pouzdaniji načini za njegovanje crijevnog mikrobioma. Savjet je: jedite razno povrće, orašaste plodove, sjemenke, grah i cjelovite žitarice, koje crijevnim mikrobima osiguravaju gorivo bogato vlaknima koje im je potrebno, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživači su otkrili da konzumacija fermentirane hrane kao što su jogurt, kiseli kupus i kefir, koji sadrži probiotike i druge korisne spojeve, pozitivno djeluje na vaše zdravlje i crijevni mikrobiom. Ljudi koji imaju različite crijevne mikrobiome imaju tendenciju zdravije starjeti i razvijati manje bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije