Prirodno i jednostavno: Očistite ovih sedam stvari u kući uz pomoć limuna

0
Radiosarajevo.ba
Prirodno i jednostavno: Očistite ovih sedam stvari u kući uz pomoć limuna
Foto: Pexels / Ilustracija

Limun ima iznenađujuću moć čišćenja, a limunska kiselina čini njegov sok prirodnim sredstvom za čišćenje koje je učinkovito u uklanjanju različitih vrsta mrlja. No jedna je stvar prepoznati potencijal limuna, ali sasvim je druga stvar provesti ideju u djelo.

Sljedeći put kada želite očistiti vrata tuš kabine ili dasku za rezanje, uzmite limun prije nego što posegnete za sprejevima za čišćenje punim kemikalija. Evo nekoliko drugih načina kako koristiti limun kao sredstvo za čišćenje.

Daska za rezanje

Budući da na dasci pripremate hranu za svoju obitelj, vjerojatno je želite prati isključivo prirodnim sredstvima. Pokušajte iskoristiti limun. Za uklanjanje mrlja s plastičnih ili drvenih dasaka za rezanje prerežite limun na pola i iscijedite sok na dasku. Utrljajte sok polovicom limuna, a zatim ostavite 20 minuta. Kiselina će djelovati na mrlje koje će nestati, a daska će opet biti svježa i čista.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Alternativa izbjeljivaču

Izbjeljivač je najučinkovitije sredstvo za osvježavanje bijele odjeće i ručnika, ali limunov sok također ima isti učinak. Za čišćenje umrljane odjeće potopite odjevni predmet u lonac vode s nekoliko kriški limuna, a zatim kuhajte nekoliko minuta.

Ovih pet stvari možete jednostavno očistiti jednim proizvodom: Sigurno ga posjedujete u kuhinji

Ovih pet stvari možete jednostavno očistiti jednim proizvodom: Sigurno ga posjedujete u kuhinji

Snažan odmašćivač

Da biste napravili prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na gotovo svim tvrdim površinama osim drva, pomiješajte 2 šalice vode, 2 kašikice svježeg soka od limuna, 1/2 kašikice tekućeg deterdženta i 1 kašikice sode bikarbone u bočici s raspršivačem i dobro protresite. Limun se bori protiv mrlja i dezinficira, dok soda bikarbona djeluje kao blagi abrazivni materijal.

Mrlje na plastičnim posudama

Ako imate ormar pun plastičnih posuda za pohranjivanje koje ne koristite jer su pune mrlje od hrane i niste ih spremni baciti, pokušajte ih očistiti limunom. Iscijedite sok limuna na zamrljanu plastiku i trljajte odrezanom stranom limuna. Zatim ostavite posude da se osuše na suncu i operite na uobičajen način. Tvrdokorne mrlje od umaka će nestati.

Pasta za čišćenje kade

Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i vinskog praška za pecivo, zatim dodajte malo soka od limuna. Utrljajte ovu pastu za suzbijanje mrlja, a zatim pustite da odstoji 30 minuta prije ispiranja.

Ribež za sir

Ponekad je kuhinjskom spužvicom teško očistiti ribež, osobito nakon što ste naribali meki sir ili ljepljivu hranu. Prerežite limun na pola i prerezanu stranu trljajte po ribežu. Uklonit će ostatke i ostaviti svježi miris limuna.

Mrlje na metalu

Limun prerežite na pola, pa prerezanu stranu pospite solju. Utrljajte polovicu limuna na mjedene ili bakrene svijećnjake, zdjele ili lonce i tave. Obavezno isperite limun s metala i temeljito ga osušite nakon završetka poliranja. Ako sok limuna ostane predugo na metalu, mogao bi potaknuti stvaranje dodatnih mrlja, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije