Prijevremeni znakovi multipla skleroze: Upozorenja koja se pojavljuju do pet godina prije dijagnoze

0
Radiosarajevo.ba
Prijevremeni znakovi multipla skleroze: Upozorenja koja se pojavljuju do pet godina prije dijagnoze
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Multipla skleroza (MS) je hronična autoimuna bolest koja zahvata mozak, leđnu moždinu i vidne živce. Mozak i leđna moždina zajedno tvore središnji živčani sistem i šalju poruke koje putuju između mozga i drugih dijelova tijela, omogućavajući nam kretanje, razmišljanje i korištenje osjetila. Unatoč intenzivnim istraživanjima, uzrok ove autoimune bolesti još uvijek nije poznat.

Simptomi MS-a su nepredvidljivi i mogu se pojaviti pojedinačno ili u kombinaciji, uključujući poremećaje vida, poteškoće s hodanjem, slabost ili ukočenost ekstremiteta, poremećaj ravnoteže i druge simptome.

Nedavna istraživanja objavljena u časopisu Neurology sugeriše da bi konstipacija (zatvor) mogao biti rani znak upozorenja za multiplu sklerozu. Neurolozi vjeruju da i infekcije mokraćnog sistema, infekcije mjehura, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na prisutnost ove bolesti.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istraživači su analizirali medicinsku dokumentaciju 20.174 osobe s nedavno dijagnosticiranom multiplom sklerozom te je usporedili s kontrolnom skupinom od 54.790 osoba koje nisu imale tu bolest. Također su usporedili osobe s MS-om s onima koje imaju Crohnovu bolest i lupus.

Rezultati su pokazali da osobe s MS-om imaju veću vjerojatnost da će razviti depresiju, konstipaciju, infekcije mokraćnog sistema, seksualne probleme i probleme s mjehurom.

Ljekar otkriva: Ovo je 10 ranih znakova koji ukazuju na Alzheimerovu bolest

Ljekar otkriva: Ovo je 10 ranih znakova koji ukazuju na Alzheimerovu bolest

Iako su ovi simptomi manje poznati, neće svi koji ih imaju razviti MS. Dr. Celine Louapre sa Univerziteta Sorbonne u Parizu naglašava da ovi simptomi također mogu biti znakovi drugih bolesti. Istraživanje, međutim, može biti korisno za osobe s visokim rizikom od MS-a ili porodičnom predispozicijom.

Iako su simptomi poput konstipacije manje prepoznati, pacijenti obično prvo primijete probleme s očima i hodanjem zbog nepredvidivosti simptoma. Rano prepoznavanje simptoma može imati koristi jer omogućuje intervenciju prije razvoja tipičnijih kliničkih manifestacija multiple skleroze.

Ograničenja istraživanja uključuju nedostatak podataka o faktorima poput obrazovanja, etničke pripadnosti i socioekonomskih čimbenika te manji uzorak osoba mlađih od 25 godina. Autori se nadaju da će rani znakovi pomoći razumijevanju bioloških mehanizama prije razvoja stvarnih simptoma bolesti, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije