Prijatno / Prijedlog za iftar: Pripremite bosansku kvrgušu, pitu s piletinom

08. 05. 2021. u 15:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kada je jednom probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih laganih jela koje brzo spremate kada se vratite s posla. Neka upravo kvrguša bude vaš današnji izbor za iftar. Kvrguša dolazi iz Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne. Pretpostavlja se da se ovako zove zato što piletina poredana po njoj podsjeća na kvrge.

Od sastojaka vam je potrebno 6 komada piletine (krila ili bataci), 350 grama brašna, jedna supena kašika kisele pavlake, jedno jaj, jedna supena kašika vegete, ½ kafene kašike soli, 2¼ šolje mlake vode, 4-6 supenih kašika putera, ½ šolje mlijeka, 6 supenih kašika pavlake i ulje.

Uključite rernu na 250 stepeni. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsiju ne morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi morla biti vrela kad sipate smjesu u nju da se ne bi lijepila.

Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa vegetom i dvije supene kašike ulja.

Pomiješajte brašno, pavlaku, jaje so i vodu i miješajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 minuta). Možete koristiti mikser. Gustina smjese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.

Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne, i sipajte u nju tijesto. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smjesu. Na vrh poredajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz činije u kojoj ste čuvali piletinu.
Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomjerno peče i po vrhu i dnu. Često je provjeravajte da ne bi zagorila. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom.

Snizite temperaturu na 200 stepeni i pecite dodatnih 20 do 25 minuta.
Kvrguša je gotova kad su krajevi malčice hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će dijelovi koji su ispod piletine biti mekši.

Izvadite kvrgušu iz rerne, i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 minuta.

Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlijekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 minuta. Prije serviranja kvrgušu premažite pavlakom. Prijatno!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)