Prijedlog za iftar: Begova čorba

0
Radiosarajevo.ba
Prijedlog za iftar: Begova čorba
Foto: velikakuhinja.com / Ilustracija

U današnjem prijedlogu za iftar, donosimo vam recept za begovu čorbu, "kraljicu svih čorbi" u bosanskoj kuhinji.

Vrhunska čorba koja u potpunosti opravdava prefiks pravi se na sljedeći način:

Potrebno:

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.

U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.

Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije