Priča pacijenta sa rakom mokraćne bešike: Odstranjivanje bešike i izrada nove

0
Promotivni tekst
Priča pacijenta sa rakom mokraćne bešike: Odstranjivanje bešike i izrada nove
Foto: Acibadem / Priča pacijenta Miroslava sa rakom mokraćne bešike

Acıbademovo Odjeljenje za urologiju posjeduje vrhunsko znanje, iskustvo i koristi napredne zdravstvene tehnologije u liječenju uroloških karcinoma. Acıbademov tim urologa predstavlja pionire u usvajanju novih dijagnostičkih i minimalno invazivnih tehnika u liječenju raka prostate, bubrega i mokraćne bešike, zajedno sa mnogim drugim urološkim poremećajima.

Mokraćna bešika je organ u kojem se skladišti urin. Rak mokraćne bešike nastaje kada ćelije bešike počnu mijenjati i nekontrolisano rasti. Rak mokraćne bešike je među prvih pet najčešćih tipova raka. Tumori mokraćne bešike tri puta su češći kod muškaraca nego kod žena. To je četvrti najčešći rak kod muškaraca nakon raka prostate, pluća i debelog crijeva. Rak mokraćne bešike može biti jako izazovna bolest među urološkim karcinomima jer ima tendenciju brze progresije. Rano otkrivanje je od vitalnog značaja za pacijente jer kasna dijagnoza raka mokraćne bešike povećava rizik od širenja raka po čitavom tijelu.

Liječenje raka mokraćne bešike

Liječenje raka mokraćne bešike zavisi od stadijuma raka. Ako je tumor zahvatio mišićne slojeve bešike, najoptimalniji tretman je uklanjanje čitave bešike. Taj postupak zove se radikalna cistektomija. Uklanjanje bešike je samo prvi dio operacije. Nakon uklanjanja kancerogene bešike, potrebno je pronaći drugi način skladištenja i izbacivanja urina iz organizma.

Dvije opcije su dostupne: urostomija i nemokraćna bešika.

  • Kod urostomije, urin se sakuplja u posebnu vrećicu (stoma vrećicu) pričvršćenu na vanjski dio abdomena. Naravno, život sa vrećicom dovodi do značajnih promjena u kvaliteti života pacijenata jer bi urostoma mogla utjecati na njihov društveni život.
  • Nemokraćna bešika, s druge strane, je izgradnja nove bešike gdje se koristi tkivo pacijentovog tankog crijeva, čime se eliminira potreba za stoma vrećicom, što rezultira normalnim mokrenjem pacijenata. Međutim, to je složena operacija, koja zahtijeva iznimne vještine i veliko iskustvo. Rekonstrukcija nemokraćne bešike uključuje stvaranje nove bešike upotrebom dijela tankog crijeva, postavljanjem umjesto originalne bešike i ušivanjem uretera u gornji dio nemokraćne bešike. Tako se urin iz bubrega odvodi kroz mokraćovode u nemokraćnu bešiku, a pacijenti nastavljaju mokrenje kao i obično.

Acıbadem kao prvu opciju koristi postupak konstrukcije nemokraćne bešike, tamo gdje je to moguće. U cijelom svijetu postoji ograničeni broj centara u kojima se rade rekonstrukcije bešike kod pacijenata oboljelih od raka mokraćne bešike. Zbog te činjenice, mnogi pacijenti odlaze u Acıbadem kako bi dobili ovaj tretman.

Preživio je tumor na mozgu i nastavio svoj život zahvaljujući gama nožu

Preživio je tumor na mozgu i nastavio svoj život zahvaljujući gama nožu

Priča o Miroslavu

Jedan od njih je i 49-godišnji Miroslav iz Srbije. "Prije otprilike tri mjeseca počeo sam osjećati bolove u penisu i nakon nekoliko dana primijetio sam krv u mokraći. Bilo je to veliko crveno upozorenje koje je ukazivalo da je možda nešto ozbiljno. Posjetio sam urologa u Beogradu koji mi je uradio ultrazvučni pregled bešike i utvrdio lezije koje su izazvale sumnju na rak bešike. Nakon toga je urađena biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza, koja je zaista otkrila prisustvo raka. Bio sam uplašen i zabrinut šta će biti sa mnom", kaže Miroslav.

Odlazio je na preglede raznim ljekarima u Beogradu i Zagrebu. Jednog dana, igrom slučaja, naišao je na oglas na Instagramu u kojem je najavljeno da će profesor urologije Mustafa Sofikerim iz bolnice Acıbadem u Turskoj doći na konsultacije u ambulantu Acıbadem Bel Medic u Beogradu. Odmah je popunio formular i zakazao termin za konsultaciju sa profesorom Sofikerimom.

"Nakon što sam se upoznao sa profesorom Mustafom Sofikerimom i nakon našeg detaljnog razgovora o mojoj bolesti i liječenju, bio sam gotovo siguran da ću otputovati u bolnicu Acıbadem u Istanbulu na liječenje", kaže Miroslav.

Priča pacijenta Miroslava sa rakom mokraćne bešike
Foto: Acibadem: Priča pacijenta Miroslava sa rakom mokraćne bešike

Miroslav tako započinje svoje putovanje i liječenje u bolnici Acıbadem. Podvrgnut je operaciji odstranjivanja tumora i bešike. Nakon odstranjivanja mokraćnog mjehura uslijedila je rekonstruktivna operacija kako bi se stvorio nemokraćni mjehur pomoću tkiva iz tankog crijeva.

"Miroslav je došao sa dijagnozom skvamoznog karcinoma mokraćne bešike. Uradili smo radikalnu cistektomiju odmah nakon čega je uslijedila rekonstrukcija nemokraćne bešike. Cijeli proces trajao je oko 6 sati. Operacija je bila vrlo uspješna, a postoperativni oporavak protekao je bez problema. Miroslavu nećemo dati nikakvu hemoterapiju ili radioterapiju, jer je za ovu vrstu tumora najuspješnije liječenje radikalna cistektomija, a nakon što se mjehur ukloni ništa drugo ne treba raditi", ističe profesor urologije Mustafa Sofikerim.

Deset dana nakon operacije Miroslav je otpušten iz bolnice, zdraviji nego prije, bez ikakvog traga tumora u tijelu. "Sretan sam što je sve prošlo dobro, i osjećam se uzbuđeno, živ sam, osjećam se snažno, osjećam se dobro. Mogu normalno hodati i jesti i sve je u redu. Hvala svima. Hvala Acıbademu. Ovo je za mene bio trenutak koji mi je promijenio život. A svoj život ću nastaviti kao zdrava osoba, bez raka", kaže Miroslav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije