Preživio je tumor na mozgu i nastavio svoj život zahvaljujući gama nožu

0
Promotivni tekst
Preživio je tumor na mozgu i nastavio svoj život zahvaljujući gama nožu
Foto: Acibadem / Gama nož

Acibadem je predan svojoj misiji da svakom onkološkom pacijentu osigura pristup najboljoj mogućoj vrsti njege. Bez obzira na vrstu terapije i tehnologije koja je pacijentu potrebna, naš centar opremljen je specijaliziranom opremom potrebnom za pružanje usluga pacijentima.

Gama nož je neinvazivni stereotaktički radiohirurški instrument koji za liječenje tumora mozga i drugih bolesti mozga ne koristi skalpel i ne pravi rez. Instrument precizno usmjerava visoko fokusirano zračenje na tumor u mozgu. Liječenje gama nožem omogućuje rješavanje nekih rizičnih i neoperabilnih tumora mozga. Bez hirurške operacije omogućuje liječenje nekih vrsta tumora mozga kao što su vestibularni švanomi, meningeomi i metastaze u mozgu. Acibadem koristi prednosti najsavremenijeg modela gama noža poznatijeg pod nazivom Gamma Knife Icon.

Gama nož
Foto: Acibadem / Gama nož

U svijetu postoji tek nekoliko zdravstvenih centara koji pacijentima nude liječenje gama nožem. Zbog toga mnogi pacijenti putuju u inostranstvo na ovu vrstu liječenja. Jusef, Libanac star 40 godina, otac troje djece, jedan je od takvih pacijenata. “Patio sam od obamrlosti lica i vrata gotovo mjesec dana. Pretpostavio sam da je problem sa zubima ili ukliješteni živac. Međutim, jedno jutro sam se probudio i primijetio da imam neku vrstu glasnog zvonjenja u uhu, koje ni nakon nekoliko dana nije nestalo samo od sebe. Zakazao sam pregled kod neurohirurga koji je naručio magnetsku rezonancu. Rezultati su stigli nekoliko dana kasnije i pokazali su da imam tumor na mozgu. Odjednom je obamrlost postala sve uočljivija,” kaže Jusef. Njegov tumor naziva se vestibularni švanom ili akustični neurom i nije kancerogen. Međutim, loše utiče na ravnotežu i slušne živce koji idu od unutarnjeg uha do mozga. Lokalni neurohirurg objasnio je Jusefu sve opcije liječenja. Tumor je bio u važnom dijelu mozga, bio je u blizini pužnice. Bilo je skoro nemoguće ukloniti tumor bez opasnosti od oštećenja sluha i paralize lica. Druga opcija bio je gama nož, minimalno invazivna procedura koja uništava tumorske ćelije visoko fokusiranim, ciljanim zračenjem. Neurohirurg je preporučio da se odabere gama nož. Međutim, takav instrument u Libanu nije bio dostupan. Spomenuo je bolnicu Acibadem u Turskoj gdje imaju takav instrument. Acibadem je najprestižnija bolnička grupacija u Turskoj sa jako dobrom reputacijom u cijelom svijetu, posebno u području neurohirurgije.

"Imam snahu koja živi i radi u Turskoj. Nazvao sam je i pitao za bolnicu. Rekla mi je da tu bolnicu u Turskoj posjećuju mnogi pacijenti kako bi dobili zdravstvene usluge. Pogledao sam internet stranicu bolnice i malo čitao o gama nožu. Donio sam odluku da odem u Acibadem," navodi Jusef. Lokalni neurohirurg kojem se Jusef obratio, poznavao je profesora neurohirurgije Koraya Özdumana iz Acibadema i obavijestio je profesora o slučaju. Tako je započelo Jusefovo liječenje u bolnici Acibadem. Nakon sedam dana, Jusef i njegova žena otišli su u Istanbul, u bolnicu Acibadem. Profesor i bolničko osoblje srdačno su ih dočekali. Profesor Koray Özduman saslušao je njegovu priču i pritužbe, a zatim ga je pregledao. Naručio je skeniranje mozga magnetskom rezonancom od 3 Tesle kako bi se otkrili svi detalji o Jusefovom tumoru. Napravljen je plan čitavog zahvata. Sljedećeg dana Jusef je podvrgnut jednoj sesiji radiohirurgije gama nožem s visokom dozom zračenja. "Sve sam razumio i čitav plan mi je bio u redu. Kad sam razgovarao s profesorom Korayem Özdumanom, osjetio sam da nisam samo običan pacijent koji prolazi kroz standardni sistem liječenja, već sam imao osjećaj kao da je liječenje prilagođeno samo mojim potrebama. Naravno, bio sam vrlo nervozan jer sam imao tumor i bio sam daleko od kuće. Ali osjetio sam olakšanje kada sam upoznao profesora Koraya Özdumana, medicinske sestre i ostalo osoblje zbog kojih sam se osjećao ugodno," kaže Jusef.

Gama nož
Foto: Acibadem / Gama nož

Terapija gama nožem daje postupne rezultate. Drugim riječima, rezultati liječenja nisu trenutni. Radiohirurgija vremenom oštećuje genetski materijal (DNK) tumorskih ćelija; time te ćelije gube sposobnost reprodukcije, a tumor se postupno smanjuje. To razdoblje obično traje od 12 do 18 mjeseci. Glavni cilj liječenja gama nožem je smanjiti tumor, ukloniti simptome i spriječiti daljnji rast tumora.

Prošlo je više od godinu dana od njegovog liječenja i za to vrijeme Jusefovi simptomi su se ublažili. On je nekoliko puta putem interneta obavio razgovore s profesorom Korayom Özdumanom kako bi bili sigurni da je sve u redu. Nekih godinu dana kasnije, Jusef je drugi put posjetio Acibadem i magnetska rezonanca otkrila je službeni opis njegovog stanja: liječeni tumor znatno se smanjio. Jusef trenutno nema pritužbi.

Acibadem je jedan od rijetkih zdravstvenih centara koji maksimalno koristi sve potencijale gama noža u liječenju tumora mozga. Ako želite saznati više, pozivamo vas da kontaktirate jedan od Acibadem informativnih ureda. Svoj termin zakažite pozivom na +387 60 331 83 24 ili +387 65 00 22 44.

www.acibadem.ba

bosnia@acibadem.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije