Preventivni pregledi kože, otkriveno pet 'sumnjivih' promjena

1
Radiosarajevo.ba
Preventivni pregledi kože, otkriveno pet 'sumnjivih' promjena
Foto: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica / Akcija preventivnih pregleda kože

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i ove godine je obilježio evropske dane borbe protiv karcinoma kože akcijom besplatnog preventivnog pregleda – skrininga na melanom kože.

Za preglede se javilo više od 120 osoba iz Zenice i okoline, a ljekari angažovani u prostorima INZ-a obavljali su preglede tokom protekle sedmice.

Tim ljekara kojeg je predvodila prim.dr. Samira Dajić Hrvanović, subspecijalista-dermatološke onkologije iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), evidentirao je kod pet pacijenata koji su se javili na preventivni pregled, promjene koje zahtjevaju daljnju dijagnostičku obradu.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Iako osmišljena i planirana kao preventivni pregled, akcija pregleda – skrininga kože svake godine rezultirala je pravovremenim otkrivanjem zdravstvenih problema kod određenog broja građana, što cijelom projektu i akciji daje na značaju, kad se uzme u obzir da pravovremenim otkrivanjem melanoma izlječivost gotovo 100 posto.

Rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi.

Šta od lijekova ponijeti na putovanje?

Šta od lijekova ponijeti na putovanje?

"Akcija besplatnog pregleda kože provodi se dva puta godišnje kako bi se skrenula pažnja na opasnost nepromišljenog izlaganja suncu, te podizanja svijesti naših građana o značaju samopregleda mladeža", ističe dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja Instituta.

Svi prijavljeni i pregledani su dodatno razgovarali i posavjetovali se sa dermatologom, a uručeni su im i informativni materijali, koje je INZ pripremio za ovu akciju.

Koliki značaj imaju ovakve akcije, pokazuju podaci da liječenje melanoma u otkrivenoj ranoj fazi gotovo 100-procentno uspješno, te da košta zdravstveni sistem i državu od hiljadu do par hiljada KM, ističu u INZ.

Šta su pokazali rezultati pregleda sluha, vida i lokomotornog sistema učenika u ZDK

Šta su pokazali rezultati pregleda sluha, vida i lokomotornog sistema učenika u ZDK

S druge strane, ukoliko se kancerogeno oboljenje otkrije kasno, u poodmakloj fazi, prosječno košta više od 200 hiljada KM po pacijentu i šanse za preživljavanje su deset puta manje, odnosno preživi manje od deset posto pacijenata.

Bitno je naglasiti da se svi građani, ukoliko primijete promjene na koži i identifikuju neuobičajene oblike madeža ili ožiljaka, mogu uz uputnicu porodičnog ljekara da obave besplatan pregled kod specijalista tokom cijele godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije