Pretposljednji iftar ovog ramazana: Slasni recepti za uživanje nedjeljom

Radiosarajevo.ba
Pretposljednji iftar ovog ramazana: Slasni recepti za uživanje nedjeljom
Foto: AA / Topa je neizostavna za ramazanskim trpezama

Mjesec posta je pri kraju. Danas je 27, pretposljednji dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. 

Danas vam donosimo nekoliko ukusnih prijedloga za iftar.

Čimbur topa

Topa je neizostavna za ramazanskim trpezama - undefined

Topa je neizostavna za ramazanskim trpezama

Potrebno:

-100 g kajmaka
-100 g kiselog vrhnja
-50 gr maslaca
-2 jaja

Priprema:

-Vrhnje, maslac i kajmak rastopiti u tavi.
-Umutiti jaja i dodati u tavu.
-Pržiti par minuta.
-Servirati toplo 

Piletina sa medom i đumbirom

Piletina s medom i đumbirom - undefined

Piletina s medom i đumbirom

Potrebno:

-Sok od dvije narandže
-Kašičica ribane narandžine korice
-1/3 šolje meda
-4 kašičice rendanog đumbira (može i u prahu)
-4 komada pilećih prsa
-2 polovine narandže za serviranje

Priprema:

-Zagrijati gril tavu ili roštilj(u nedostatku može i obična tava)
-U posudi izmiješati koricu narandže, med đumbir i so.
-Pola od smjese staviti u manju posudu, a pola pomiješati sa mesom u većoj posudi.
-Ostaviti meso da se marinira oko 15 min.na sobnoj temperaturi. Promiješati ga jednom za vrijeme mariniranja.
-Nauljiti tavu i prsa ispeći premazujući ih sa ostatkom marinade oko 6 min.
-Okrenuti i nastaviti pečenje još 6-8 minuta.
-Na tavi propržiti i komade narandže, koje će se poslužiti sa mesom.
-Za prilog se može grilati povrće (tikvice, patlidžan, šparoge, paprike) lagano začiniti sa maslinovim uljem, solju i biberom te poslužiti.

Baklava sa višnjama

Baklava s višnjama - undefined

Baklava s višnjama

Potrebno:

*Fil:
-2 čaše kisele pavlake
-3 jaja
-2 čaše šećera
-1 vanilin šećer
-1/2 praška za pecivo
-3/4 čaše ulja
-150 g mljevenih oraha
+
-Jufke za baklavu
-500g višanja iz tegle

*Agda:
-400ml vode
-1 1/2 čaše šećera

Priprema:

Prvo skuhati agdu i ostaviti da se prohladi
-Posebno pomiješati sastojke za fil
-Svaku koru premazivati filom
-Na 5-oj jufci poredati ocijeđene višnje
-Nastaviti premazivati ostatak jufki sa filom,zadnju ne mazati
-Baklavu narezati na kocke ili oblik po želji
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C-40-ak min.ili dok sami ne ustanovite da je pečena
-Na kraju zaliti prohlađenom agdom
-Ostaviti da se dobro ohladi ,pa servirati uz ,naravno ,bosansku kahvu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije