Preskačemo Mjesec i 'idemo na Mars'

Radiosarajevo.ba
Preskačemo Mjesec i 'idemo na Mars'

Panel stručnjaka Baracka Obame objavio je neke od smjernica za budući razvoj NASA-e

"Generation Mars" novi je nacrt 30-godišnjeg razvoja američke svemirske agencije NASA koji bi trebao rezultirati osvajanjem Crvenog planeta.

Ipak, taj veličanstveni cilj, baš kao i povratak Amerikanaca na Mjesec, neće biti moguće ostvariti ako se sadašnji NASA-in od 18 milijardi dolara ne ojača s dodatnih tri milijarde dolara godišnje.

To su neki od zaključaka stručnog panela pod vodstvom umirovljenog aeronautičkog biznismena Normana Augustinea.

Panel je u maju ove godine imenovao predsjednik Barack Obama kako bi formulirao moguće opcije budućeg razvoja NASA-e. “Razvoj američkog svemirskog programa s ljudskom posadom nalazi se na putanji koja nije održiva.”, stoji u zaključku izvješća koje nije službeni dokument, ali se o njemu već raspravlja u javnosti.

Budućnost američkog svemirskog programa već je godinama predmet rasprava. Nakon što je 2003. u atmosferi eksplodirala letjelica Columbia, bivši američki predsjednik George W. Bush najavio je umirovljenje programa Shuttle. Istodobno, Bush je najavio program Constellation, razvoj nove generacije svemirskih letjelica i raketa sličnih onima iz programa Apollo.

U sklopu programa Constellation, na koji je već utrošeno osam od planiranih 40 milijardi dolara, Amerikanci su se trebali do 2020. godine vratiti na Mjesec. Ipak, projekt je zapao je u financijske i tehničke probleme pa se kao moguća opcija u izvješću panela razmatra odgađanje ili potpuno odustajanje od programa Constellation.

Umjesto toga, NASA bi se mogla fokusirati na Generation Mars, koji je zasad samo grubi nacrt jer se ne spominje ni njegova cijena ni datum kada bi trebao biti realiziran. Panel predlaže i mnogo snažnije uključivanje privatnog sektora u letove astronauta do Međunarodne svemirske stanice (ISS). Odluka o novoj viziji NASA-e trebala bi biti donesena u oktobar.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije