Predjelo, glavno jelo i desert: Kako napraviti bogatu uskršnju trpezu?
Uskršnja trpeza odličan je povod da većina domaćica izdvoji vrijeme za kuhanje, ali i da sve prisutne podsjetite na vaša izuzetna kulinarska umijeća! Za to vam je potrebno samo malo volje, vremena i dobrih recepata!
Proslavite Uskrs uz fantastičnu hranu i iskoristite recepte tako da uskršnja trpeza ove godine bude ukusnija i reprezentativnija nego ikada do sad!
Predjelo za Uskrs - Umak od špinata
Umak od špinata odličan je način da dodate malo zelenog u vaš uskršnji ručak. Ovaj recept jednostavan je za pravljenjeslužiti se sa krekerima ili prepečenim hljebom. Da biste napravili ovo jelo, bit će vm potrebni sljedeći sastojci:
Ovo je dječak (9) koji je ubijen u napadu: Oglasila se majka - 'Sada si sa bakom i dedom u raju'
450 g špinata
240 ml grčkog jogurta
120 ml pavlake
60 g rendanog parmezana
4 glavice luka, sjeckane
2 čena bijelog luka
so i biber
Priprema:
Špinat operite i blanširajte u kipućoj vodi 1 minut. Zatim ocjedite i isperite hladnom vodom. U procesoru za hranu izmješajte špinat, grčki jogurt, pavlaku, parmezan, mladi luk, bijeli luk, so i biber, dok ne postane glatko. Ohladite umak u frižideru najmanje 30 minuta prije serviranja.
Kako da dobijete svjetlucava uskršnja jaja: Vrlo jednostavno - trebaju vam tri sastojka
Uskršnji ručak - Teleće pečenje
Pečena teletina je tradicionalno zastupljena na uskršnjim trpezama na našim prostorima. Čim osjetimo miris sveže pečenog, kvalitetnog mesa – znamo da je u pitanju posebna prilika. Zato je ovo jelo idealno za Uskrs, a evo kako pripremiti uskršnje pečenje.
Sastojci:
1 kg teleće plećke
so
biber
150 ml suncokretovog ulja
200 g krompira
3 glavice luka
1 kašika običnog brašna
1 dcl teleće supe
1 grančica ruzmarina
Priprema:
Odvojite meso od kosti, raširite ga na dasku i dobro istucite tučkom iznutra. Posolite, pobiberite i savijte u rolat i povežite kanapom. Tako pripremljeno meso stavite u tiganj sa dobro zagrejanim uljem i pržite oko pola sata, dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte oljušten, opran krompir i crni luk isječen na kolutiće koje ste ispržili na puteru. Posolite, pobiberite i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite dok meso ne omekša. S vremena na vreme prelijte ga sokom.
Prije nego što servirate meso, pomešajte brašno pomešano sa supom, kuhinjskom kašikom ostružite dno posude da biste uklonili zapečeni sok, pa vratite posudu u rernu na još desetak minuta.
Savršen desert za Uskrs – Reforma torta
Reforma torta je svima poznata, u uvijek je neizostavna kada su u pitanju porodična slavlja, evo kako da napravite Reformu za Uskrs.
Sastojci:
Za koru:
10 bjelanaca
300 g šećera
300 g mljevenih oraha
1 vanilin šećer
2 kašike brašna
Ako putujete iz Njemačke za vrijeme uskrsnih praznika: Evo šta trebate znati
Za fil:
10 žumanaca
50 g čokolade
180 g šećera
1 vanilin šećer
250 g umućenog putera
oraha u količini po želji za ukrašavanje
Priprema:
Dobro ulupajte bjelanca sa šećerom, dok ne dobijete čvrsti snijeg, pa dodajte bademe, vanilin šećer i brašno. Dobijenu smjesu pecite u podmazanom plehu, dok kore ne budu ispečene. Kada se ispeku, ostavite ih da se hlade. Napravite fil tako što ćete na pari skuvati žumanca i šećer i dodati otopljenu čokoladu i vanilu. Mutite dok se smjesa potpuno ne sjedini i sklonite sa vatre da se ohladi.
Kada se ohladi, u fil dodajte umućeni puter, dobro umutite da se sjedini i zatim filujte kore po poznatoj formuli: kora-fil-kora-fil…
Na kraju, po želji ukrasite tortu isjeckanim orasima ili napravite šlag u boji čokolade.
Servirajte ohlađeno i prijatno, pišu srbijanski mediji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.