Predjelo, glavno jelo i desert: Kako napraviti bogatu uskršnju trpezu?

0
Radiosarajevo.ba
Predjelo, glavno jelo i desert: Kako napraviti bogatu uskršnju trpezu?
Foto: Pexels / Uskršnja jela

Uskršnja trpeza odličan je povod da većina domaćica izdvoji vrijeme za kuhanje, ali i da sve prisutne podsjetite na vaša izuzetna kulinarska umijeća! Za to vam je potrebno samo malo volje, vremena i dobrih recepata!

Proslavite Uskrs uz fantastičnu hranu i iskoristite recepte tako da uskršnja trpeza ove godine bude ukusnija i reprezentativnija nego ikada do sad!

Predjelo za Uskrs - Umak od špinata

Umak od špinata odličan je način da dodate malo zelenog u vaš uskršnji ručak. Ovaj recept jednostavan je za pravljenjeslužiti se sa krekerima ili prepečenim hljebom. Da biste napravili ovo jelo, bit će vm potrebni sljedeći sastojci: 

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

450 g špinata
240 ml grčkog jogurta
120 ml pavlake
60 g rendanog parmezana
4 glavice luka, sjeckane
2 čena bijelog luka
so i biber

Priprema:

Špinat operite i blanširajte u kipućoj vodi 1 minut. Zatim ocjedite i isperite hladnom vodom. U procesoru za hranu izmješajte špinat, grčki jogurt, pavlaku, parmezan, mladi luk, bijeli luk, so i biber, dok ne postane glatko. Ohladite umak u frižideru najmanje 30 minuta prije serviranja.

Kako da dobijete svjetlucava uskršnja jaja: Vrlo jednostavno - trebaju vam  tri sastojka

Kako da dobijete svjetlucava uskršnja jaja: Vrlo jednostavno - trebaju vam tri sastojka

Uskršnji ručak - Teleće pečenje 

Pečena teletina je tradicionalno zastupljena na uskršnjim trpezama na našim prostorima. Čim osjetimo miris sveže pečenog, kvalitetnog mesa – znamo da je u pitanju posebna prilika. Zato je ovo jelo idealno za Uskrs, a evo kako pripremiti uskršnje pečenje. 

Sastojci: 

1 kg teleće plećke 
so
biber
150 ml suncokretovog ulja
200 g krompira
3 glavice luka
1 kašika običnog brašna
1 dcl teleće supe
1 grančica ruzmarina

Priprema: 

Odvojite meso od kosti, raširite ga na dasku i dobro istucite tučkom iznutra. Posolite, pobiberite i savijte u rolat i povežite kanapom. Tako pripremljeno meso stavite u tiganj sa dobro zagrejanim uljem i pržite oko pola sata, dok ne porumeni sa svih strana. 
Dodajte oljušten, opran krompir i crni luk isječen na kolutiće koje ste ispržili na puteru. Posolite, pobiberite i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite dok meso ne omekša. S vremena na vreme prelijte ga sokom. 

Prije nego što servirate meso, pomešajte brašno pomešano sa supom, kuhinjskom kašikom ostružite dno posude da biste uklonili zapečeni sok, pa vratite posudu u rernu na još desetak minuta.

Savršen desert za Uskrs – Reforma torta 

Reforma torta je svima poznata, u uvijek je neizostavna kada su u pitanju porodična slavlja, evo kako da napravite Reformu za Uskrs. 

Sastojci: 

Za koru:

10 bjelanaca
300 g šećera
300 g mljevenih oraha
1 vanilin šećer
2 kašike brašna

Ako putujete iz Njemačke za vrijeme uskrsnih praznika: Evo šta trebate znati

Ako putujete iz Njemačke za vrijeme uskrsnih praznika: Evo šta trebate znati

Za fil: 

10 žumanaca
50 g čokolade
180 g šećera
1 vanilin šećer
250 g umućenog putera
oraha u količini po želji za ukrašavanje

Priprema: 

Dobro ulupajte bjelanca sa šećerom, dok ne dobijete čvrsti snijeg, pa dodajte bademe, vanilin šećer i brašno. Dobijenu smjesu pecite u podmazanom plehu, dok kore ne budu ispečene. Kada se ispeku, ostavite ih da se hlade. Napravite fil tako što ćete na pari skuvati žumanca i šećer i dodati otopljenu čokoladu i vanilu. Mutite dok se smjesa potpuno ne sjedini i sklonite sa vatre da se ohladi. 

Kada se ohladi, u fil dodajte umućeni puter, dobro umutite da se sjedini i zatim filujte kore po poznatoj formuli: kora-fil-kora-fil…
Na kraju, po želji ukrasite tortu isjeckanim orasima ili napravite šlag u boji čokolade.

Servirajte ohlađeno i prijatno, pišu srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije