Poznati pulmolog: COVID je nešto novo, za sat, dva se klinička slika pogorša

0
Radiosarajevo.ba
Poznati pulmolog: COVID je nešto novo, za sat, dva se klinička slika pogorša
Printscreen / Saša Srića gost na HRT-u

Pulmolog Saša Srića gostovao je u Nedjeljom u 2 na HRT-u gdje je komentirao aktualnu epidemiološku situaciju.

Na pitanje događa li se nešto dramatično u zdravstvenom sisitemu, Srića kaže da situacija u ovom trenutku nije nimalo dobra, zabrinjavajuća je.

"Broj novozaraženih se povećava, a ono što je još više zabrinjavajuće - raste broj hospitaliziranih. Taj broj hospitaliziranih u ovom trenutku još uvijek možemo izdržati", rekao je dodavši kako veliki kapaciteti idu prema popunjavanju.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Razumije, kaže, liječnike Hrvatske udruženja bolničkih liječnika koji kritiziraju vlast, zato što su na prvim linijama uz medicinske sestre, anesteziologe, interniste...

Kako se nosi s toliko smrtnih slučajeva, upitan je. Kao pulmologu mu je, kaže, teško svaki dan gledati teške ljudske sudbine, no to je njihov poziv, zadatak i dužnost, kaže.

"Godinama radimo s pacijentima koji su imali različite kliničke slike, spašavali smo živote i u drugim situacijama, no COVID je nešto novo. COVID je nešto specifičnije, COVID je nešto što je drugačije od drugih kliničkih slika. Vjerujte mi, gledajući svaki dan takve pacijente, pacijenti se znaju urušavati unutar sat, dva, pa čak i kraće.

Pacijent koji dolazi najčešće zbog teške upale pluća koja je prouzrokovana COVID infekcijom, kod kojeg prognoziramo da bi mogao bolje proći, pacijent se u roku sat, sat i pol do dva sata urušava i treba mu intenzivna bolnička skrb. Vjerujte mi, takve slučajeve je na neki način teško gledati ali to je naš zadatak, volja, ljubav - spasiti ljudski život. Nosimo se, moramo se nositi s time", kaže Srića.

Primjećuje li razlike u valovima epidemije što se tiče kliničke slike bolesnika, zanimalo je voditelja Aleksandra Stankovića.

"Rekao bih da će ispasti da su parni brojevi teži nego neparni. Drugi i četvrti val su puno teži nego prvi i treći", ustvrdio je Srića.

Specifičnost ovo četvrtog vala u odnosu na drugi je što je period pojavljivanja bolesti jesensko-prozimski period, kada je bolest opasnija, kada se ljudi više zadržavaju u zatvorenim prostorima i kada klinička slika više dolazi do izražaja, a virus je potentniji i opasniji.

Pogledajte kompletnu emisiju:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije