Poznati doktor upozorio: 'Nemojte koristiti mobitel dok sjedite na WC šolji'

0
Radiosarajevo.ba
Poznati doktor upozorio: 'Nemojte koristiti mobitel dok sjedite na WC šolji'
Foto: Collage / Doktor upozorio na korištenje mobitela u toaletu

Ako idemo u toalet vjerovatno ćemo provesti više vremena tamo te ćemo ponijeti nešto sa sobom da 'ubijemo' vrijeme.

Možda ćemo se vratiti starim navikama i čitati novine, možda ćemo tamo čak držati knjigu ili možda jednostavno prelistavati svoj telefon dok sjedimo tamo.

A, pratiti najnoviju dramu na platformi X (ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži) dok obavljamo svoje poslove može biti prilično opuštajuće, da budemo iskreni.

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Međutim, struka kaže kako nije baš najbolja ideja svoj mobitel ili tablet nositi sa sobom u WC.

Šta je USB-C i zašto nam stvarno treba?

Šta je USB-C i zašto nam stvarno treba?

Naime, jedan gastroenterolog, dr. Sethi, izdao je upozorenje za sve nas koji volimo koristiti telefone dok sjedimo na WC šolji.

Dr. Sethi je specijalista za gastroenterologiju - doktor za probleme sa stomakom, koji je obučavan na Harvardu i Stanfordu i dijeli medicinske savjete na TikToku.

U jednom videu objašnjava zašto bismo trebali "prestati listati telefon dok smo u WC-u".

Kaže da može "djelovati bezopasno pregledavati društvene mreže ili odgovarati na neke e-mailove" dok sjedimo u WC-u, ali upozorava da to može imati "ozbiljne posljedice".

Osnovna škola u bh. gradu zabranila djeci unošenje mobilnih telefona

Osnovna škola u bh. gradu zabranila djeci unošenje mobilnih telefona

Dr. Sethi objašnjava: "Prvo, korištenje telefona dok obavljate nuždu može dovesti do produženog sjedenja u WC-u, što može izazvati napor i pritisak na vaš rektum i anus.

"To može dovesti do problema kao što su hemoroidi, pa čak i rektalni prolaps."

Ako vam to nije dovoljno da se odvratite od upuštanja u grupni chat dok ste u WC-u, onda ovo može biti: "Još jedan problem je da to može biti leglo bakterija. Istraživanja su pokazala da je prosječni pametni telefon prljaviji od javne WC šolje."

@doctorsethimd

Here is why you should stop using phone on the toilet #guthealth #guttok #healthtips #hemorrhoids #analfissuretok #constipation #phone #healthtok

♬ original sound - Doctor Sethi

Prošle godine, naučnici sa Univerziteta u Arizoni su otkrili da mobilni telefoni na sebi imaju deset puta više bakterija nego većina WC šolja.

Ali, ako se jednostavno ne možete suzdržati od 'skrolanja' dok ste u WC-u, on dodaje: "Bar imajte dezinfekcijsku maramicu pri ruci da očistite telefon nakon što završite sa poslom", piše Lad Bible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije