Djeca su stalno sa mobitelima u rukama. Stručnjaci upozoravaju: 'To može biti opasno'

0
Hina
Djeca su stalno sa mobitelima u rukama. Stručnjaci upozoravaju: 'To može biti opasno'
Foto: Twitter / Mobiteli / Ilustracija

Prekomjerna upotreba mobitela izaziva ovisnost i ostavlja tragove na dječjoj psihi, djeca s njima odlaze na spavanje, bude se, jedu, igraju, uče, a posljedice su porast broja djece s mentalnim poremećajima i nasilja među vršnjacima, pretilost te digitalna demencija, upozoravaju stručnjaci.

"Brojna istraživanja u svijetu i Hrvatskoj ukazuju na porast rizika za mentalno zdravlje, osobito u adolescentnoj dobi, ali to se sve više spušta u nižu dob. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), jedan od sedam adolescenata u dobi od 10 do 19 godina ima neke teškoće mentalnog zdravlja, a u Hrvatskoj je to više od 11 posto", kazala je direktorica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin na prošlotjednom okruglom stolu o utjecaju mobilnih uređaja na mentalno zdravlje djece u Splitu.

Nasilje, samopovređivanje, izostanak socijalizacije

Zdravstvena slika školske djece i mladih pokazala je da više od 49 tisuća djevojčica i dječaka u Hrvatskoj ima neki mentalni poremećaja, kao i da je veća učestalost kod dječaka nego djevojčica. Zbog sve veće uporabe mobitela, ne samo kod djece već i kod roditelja, nužno je jačati svijest o tome koliko je važno da se mobiteli ne koriste u kućnoj i obiteljskoj atmosferi, a ponajmanje u školi, kazala je Karin. 

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Psihijatar Željko Ključević upozorio je na korištenje mobitela tokom školske nastave i velikog odmora. Djeca su manje fokusirana na nastavni proces, izostaje socijalizacija, dolazi do cyberbullynga, anksioznosti, poremećaja hranjenja, javlja se iskrivljena slika o sebi, a tu je i neovlašteno fotografisanje učitelja. Dostupne su društvene mreže i neprimjereni sadržaji, pa se javlja nasilje, samopovređivanje i slično.

Opasnost digitalne demencije

Naročito treba zabrinjavati pojava digitalne demencije. Riječ je o nizu simptoma i znakova koji utječu na smanjenje kognitivne funkcije i slični su onima u demenciji, a javljaju se uslijed pretjeranog i neadekvatnog korištenja digitalnih tehnologija poput mobitela, tableta i računala.

Savjet jedne mame: 'Ukinuli smo tehnologiju našoj djeci, preporodili smo se'

Savjet jedne mame: 'Ukinuli smo tehnologiju našoj djeci, preporodili smo se'

Prema podacima Plavog telefona, djeca pomoću svojih mobitela snimaju doslovno sve, pa i ono što ne bi smjeli, a snimke često koriste za izrugivanje svojih prijatelja i školskih kolega te za objavu na društvenim mrežama. Također, za 50 posto je poraslo pretraživanje podataka o suicidu i samopovređivanju kod djece i adolescenata. 

"Treba vratiti interes društva za prevenciju, razvijati mrežu saradnje među institucijama, udrugama i pojedincima, usvojiti i primijeniti primjere dobre prakse te da roditelji uz obrazovni sistem imaju ključnu ulogu", drži Ključević.

"Nisu sva djeca ovisna o mobitelu, ali..."

Problematikom korištenja mobitela kod djece već se deset godina bavi pedagoginja u Osnovnoj školi Lokve-Gripe Agnes Jelačić koja navodi da 40 posto učenika sedmih i osmih razreda ide spavati nakon 23 sata jer vrijeme provode na mobitelima, zbog čega ujutro na nastavu dolaze pospani.

Od iduće godine u nizozemskim učionicama zabranjeni mobiteli, tableti i pametni satovi

Od iduće godine u nizozemskim učionicama zabranjeni mobiteli, tableti i pametni satovi

"Dijete koje uči s mobitelom, pa mu stalno stižu poruke, ne može biti koncentrirano na učenje niti može održati fokusiranost. To su faktori koji utječu na uspješnost i učenje. Ne možemo reći da je to kod svih niti su sva djeca ovisna o mobitelu, ali primjećujemo da ih je sve više koji imaju strah da će mobitel izgubiti i završiti u kazni, a to je ono što zabrinjava", rekla je Jelačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije