Posljednji iftar ovog ramazana: Lagana jela pred bogatu bajramsku trpezu

Radiosarajevo.ba
Posljednji iftar ovog ramazana: Lagana jela pred bogatu bajramsku trpezu
Foto: Pixabay / Supa od povrća

Posljednji je dan mjeseca ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta postom su nastojali steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Već smo vam tokom cijelog ramazana donosili recepte za iftare, među kojima je svakako najpopularniji onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. 

Danas vam donosimo nekoliko laganih prijedloga za posljednji iftar ovog ramazana, kako biste se pripremili za bogate bajramske trpeze.

Supa od povrća

Supa od povrća - undefined

Supa od povrća

Potrebno:
-2 mrkve
-3 prokulice
-1 luk
-3 česne bijelog luka
-voda
-so,malo vegete, biber
-2 kašike brašna
-vrhnje za kuhanje i biber

Priprema:
-Mrkvu, luk, bijeli luk i prokulice očistiti i narezati na sitnije komadiće. Staviti u vodu i kuhati
-Začiniti vegetom, biberom i soli
-Kada su svi sastojci omekšali, tj. kuhani, dodati 2 kašike brašna koje je predhodno potrebno razmutiti u malo vode
-Kada se sve sjedini i supica zgusne, pomoću štapnog miksera sve sjediniti da bude kašasto –
-Staviti još malo na vatru da prokuha 

Brza pita od sira
Slagana sirnica - undefined

Slagana sirnica

Potrebno:
-150 ml mlake vode
-1 kasikica soli
-240 g brašna
-1,2 kg svježeg kravljeg sira
-3 jaja
-3-4 kašike griza
-2 kašikice soli
-2 kašičice praška za pecivo

Priprema:
-Od vode, soli i brašna zamijesiti glatko tijesto
-Premazati uljem i ostaviti 30 min da odstoji
-Radnu površinu posuti brašnom, a tijesto oklagijom razvaljati na 3-4 mm, premazati uljem i ostaviti 5 min
-U međuvremenu, izmiješati sve sastojke za fil
-Rernu zagrijati na 250°C
-Tepsiju 32-36 cm premazati uljem
-Tijesto malo rukama rastanjiti vukući ga vrhovima prstiju od sredine prema ivicama -rastanjiti tek toliko da bude veće od tepsije (bitno je da je podloga posuta brašnom da se tijesto ne bi lijepilo).
-Tijesto polahko prebaciti u tepsiju tako da rubovi vise preko ivica tepsije
-Na sredinu istresti fil, rasporediti ga kašikom
-Ivice koje vise preko ruba tepsije lagano vuci da se stanje i prebacivati ih preko fila odozgo
-Puter istopiti, izmiješati sa kašikom kiselog vrhnja i preliti pitu odozgo
-Peći 15-20 min na 250°C da porumeni, zatim smanjiti na 200° i peći jos 15 min
-Služiti uz salatu od paradajza i krastavica
-Ako zelite da vam je pita hrskava i odozdo spustite je na dno šporeta nekih 5-10 min

Medeni kolač

Medeni kolač - undefined

Medeni kolač

Potrebno:
-60 gr putera
-3/4 šolje meda (šolja od 250 ml)
-2 jaja
-1,5 šolja brašna
-1/2 kašikice praška za pecivo
-2 kašikice cimeta
-1 kašikica mljevenog karanfilića
-1 kašikica mljevenog muškatnog oraščića
-1 limun - rendana korica
-1 kašikica mljevenog đumbira
-1 kašikica sode bikarbone
-1/4 šolje vrele vode
Ili umjesto ovih začina kupiti gotovu mješavinu začina za medenjake

Priprema:

-Omekšali puter umutiti sa medom, pa dodati jaja, umutite mikserom
-Dodati sve začine i na kraju brašno sa praškom za pecivo
-Sodu bikarbonu razmutiti u vodi i dodati u smjesu sa medom, mutiti kratko pa sipati u pleh s pek-papirom
-Peći na 180°C 20-25min

-Fil:
-125g putera
-Pola šolje šećera u prahu
-1 vanilin šećer
Sve skupa dobro izmiješati da bude pjenasto, te premazati preko pečenog kolača

-3 kašike pekmeza od šljiva
-50 gr mliječne čokolade
Omekšali pekmez pomiješati sa otopljenom čokoladom

-Ispečenu koru rukama izdrobiti sitno, dodati puter, i na kraju mješavinu pekmeza sa čokoladom
-Sve sjediniti u homogenu smjesu
-Istresti je u kalup i rukama formirati rolat

-Glazura:
-100 gr bijele čokolade
-3 kašike meda
Otopiti čokoladu na pari, te dodati med. Izmiješati i preliti preko kolača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije