Poprskajte fikus ovom vodom i rast će kao lud

1
Radiosarajevo.ba
Poprskajte fikus ovom vodom i rast će kao lud
Foto: Pexels / Fikus

Fikus je omiljena sobna biljka i pripada porodici dudova (Moraceae).

Biljka je to koju karakteriše mnogo vrsta različitog rasta i lišća. Primjerice, ficus elastica ima velike listove u obliku bucmaste elipse i šiljaste crvene lisne pupoljke koji djeluju vrlo dekorativno, dok ficus benjamina ima mnogo malih listova i podsjeća na drvo.

Razmnožavanje i obrezivanje fikusa

Većina fikusa dobro će podnijeti obrezivanje, a to napravite ako želite ograničiti njegov rast.

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Ove vršne reznice možete koristiti za razmnožavanje tako da ih nakon tretiranja prahom za ukorjenjivanje stavite u zemlju ili ih stavite u vodu, a kada se ukorijene presadite u zemlju.

Pomoću ovog recepta vaša orhideja će trajati duže

Pomoću ovog recepta vaša orhideja će trajati duže

Nakon rezanja biljku oprezno zalijte i prihranite tek nakon mjesec dana, piše Jednaistina.info.

Njega fikusa

Fikusi često gube lišće nakon što ih kupite i donesete u kuću. Posljedica je to šoka selidbe, pa ficus benjaminu osigurajte redovito zalijevanje te obilje svjetla i vlage u razdoblju prilagođavanja na novo stanište. Svakih 14 dana, a ljeti i češće, poprskajte biljku ili joj operite listove mlakom vodom. Ako perete lišće, možete otopiti malo deterdženta u vodi, a potom lišće isprati čistom vodom. Uglavnom se peru listovi krupnolisnih fikusa jer se listovi sitnolisnih mogu oštetiti i to može dovesti do sušenja. Prskanjem čistite biljku od prašine i, što je još važnije, sprječavate da lisne uši i crveni pauk napadnu biljku. Fikus ne podnosi propuh ni nagle promjene temperature, kao ni selidbu pa pri prozračivanju prostorija pripazite gdje ga držite. Poželjno je da uz biljku za koju ćete ga vezati zabijete štap kako bi imala oslonac dok je stabljika još mlada.

Fikus
Foto: Pexels: Fikus

Tokom starenja najčešće otpadnu najstariji listovi, ali ako se to dogodi mladoj biljci, vjerovatno je previše zalijevate. Ako lišće koje pada ima smeđe mrlje, to znači da je soba u kojoj se nalazi fikus prehladna.

Zalijevanje

Fikus je vrlo osjetljiv na prekomjernu vlagu u zemlji kao i na neredovito zalijevanje, pa mu u takvim slučajevima lišće žuti i otpada. Zato treba pripaziti na dobru drenažu, odnosno otjecanje vode iz posude za cvijeće.

Pripazite da tlo uvijek bude umjereno vlažno i da se nikada potpuno ne osuši. Zalijevajte ga jednom sedmično zimi i dva puta sedmično ljeti. Fikus ne voli zadržavanje vode u supstratu, pa nakon zalijevanja uklonite višak vode iz supstrata. Ljeti ga prihranite dva puta mjesečno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije