Plašite se ili vam smetaju ose? Ovo su tri sigurna načina da ih se riješite bez otrova

1
Radiosarajevo.ba
Plašite se ili vam smetaju ose? Ovo su tri sigurna načina da ih se riješite bez otrova
Foto: Pexels / Osa

Ose nisu "protivnik" s kojim želite imati posla i poželjno je riješiti ih se prije nego postanu "ljute" i opasne.

Umjesto raznih hemijskih pripravaka koji ne jamče uspjeh, evo nekoliko prirodnih i jednostavnih načina za rješavanje problema s osama, piše D&D.

Mirisne biljke ili eterična ulja

Mjesta na kojima se "skupljaju" ose pošpricajte mješavinom vode i ulja paprene metvice u omjeru 1:5, i to po zraku, a ne direktno po površini. Metvica u tegli također će otjerati ove insekte. Pomažu i citronela, majčina dušica, klinčići i geranija. Možete koristiti svijeće s mirisom ovih biljaka ili aroma lampu za eterična ulja.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Pokrijte i uklonite hranu

Ose se skupljaju kako bi jele, pa je jedan od načina da spriječite njihovu pojavu prekrivanje i čuvanje hrane u frižideru ili ostavi.

Nakon jela odmah maknite prazne tanjire sa stola, a ostatke bacite u smeće. Držite kante za smeće dalje od mjesta na kojem sjedite ili se odmarate i svakako spustite poklopac, prenosi Krstarica.

Napravite zamku

Odrezati vrh plastične boce koji je zatvoren čepom i okrenuti je naopako kao zatvoreni lijevak. Podmažite unutrašnjost lijevka uljem kako se ose ne bi mogle popeti kad uđu u zamku. U sredinu stavite mamac, poput mesa ili slatkiša. Objesite zamku na drvo ili ogradu dalje od mjesta gdje boravite. Provjereno radi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije