Pivska terapija pegla bore, štiti kožu i njeguje kosu

Radiosarajevo.ba
Pivska terapija pegla bore, štiti kožu i njeguje kosu
Pixabay / Ilustracija
Tajna piva je u vitaminima, mineralima i bioaktivnim supstancama, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prijevremeno starenje.

Ujedno kožu zbog mikroelemenata, kao što su veće količine cinka, čini otpornijom na stvaranje akni i nepovoljne spoljne uticaje.

Budući da hmelj pivu daje antioksidaciono svojstvo, ekstrakti iz te biljke koriste se u kozmetičkoj industriji za proizvodnju preparata namijenjenih njezi osjetljive kože.

Još su mezopotamski pivari prije četiri i pol hiljade godina pivo upotrebljavali u kozmetičke svrhe. U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, a imućnije žene otkrile su da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvježava.

Već je odavno poznato da se za njegu kose koristi pivo. Pivo vlasi čini sjajnijim i čvršćim, bez obzira na to bilo ono sastojak industrijski proizvedenih šampona i preparata za kosu ili iz kućne radinosti.

Vitaminski koktel dobiven iz piva uz dodatak suhog kvasca pomaže i u jačanju lomljivih noktiju.

Jedna od najpoznatijih priča govori o ritualima koje je primjenjivala carica Teodora. Ona je koristila naizmjenično kupke toplog i hladnog piva. Kupke u toplom pivu služile su za obnavljanje kože, a kupke u hladnom pivu za održavanje mladosti.

Danas postoje terme u kojima je “pivska terapija” vrlo tražena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije