Pet savjeta za sunčanje i brže postizanje preplanulog tena

0
Radiosarajevo.ba
Pet savjeta za sunčanje i brže postizanje preplanulog tena
Foto: Pixabay / Ilustracija / Bazen

U susret ljetu, mnogi od nas žele da što prije potamne i dobiju preplanuli ten, ali se ne smije zaboraviti da izlaganje suncu uvijek donosi rizik od mogućih obolijevanja izazvanih prekomjernim sunčanjem.

UVA i UVB zraci doprinose preranom starenju kože i pojavi hiperpigmentacijskih mrlja, a mogu uzrokovati i melanome.

Zato se prije svakog sunčanja treba zaštititi adekvatnom kremom sa zaštitnim faktorom, a on zavisi od tipa kože – na primjer, ako imate izrazito svijetlu kožu, ne biste trebali biti izloženi suncu između 11 i 16 sati i morate se zaštititi faktorom 50, no ako lako tamnite, a vaša koža naginje tamnijem, maslinastom tonu, dovoljan će vam biti i faktor 30.

Ukoliko želite brže dostići preplanuli ten, uz ovih nekoliko trikova rezultati neće izostati:

Hrana bogata likopenom

Tokom ljetnih dana kada se izlažete suncu konzumirajte hranu bogatu likopenom. Među hranom koja je bogata likopenom je paradajz, a s obzirom da je likopen topiv u mastima najboji efekt imaćete ako paradajz jedete sa maslinovim uljem.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

Likopen je antioksidans koji pomaže u smanjenju opekotina na koži do 40 odsto. Dobijanje zdrave doze likopena pomaže u sprečavanju opekotina koje vas sprečavaju da brže i više tamnite.

Koristite ulja s prirodnim zaštitnim faktorom

Tokom sunčanja pored krema sa zaštitinim faktorom, koristite i ulja. Ona ne bi trebalo da zamijene vašu uobičajenu kremu za sunčanje, već se određena ulja poput avokada, kokosa, maline i mrkve mogu koristiti za dodatnu dozu hidratacije i SPF zaštite.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Prije sunčanja i korištenja ulja, nemojte izostaviti ni kremu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50.

Ne pretjerujte sa sunčanjem

Za bronzani ten ne bi se trebalo predugo izlagati suncu jer tako možete dobiti samo kontraefekt. Drugim riječima, nemojte ostati na suncu duže nego što vaša koža može stvoriti melanin.

Sunčanje - undefined

Foto: Pixabay : Sunčanje

Melanin je pigment odgovoran za tamnjenje, a svako ima graničnu tačku stvaranja melanina, što je obično dva do tri sata. Nakon ovog vremena, vaša koža neće potamniti tog ili sljedećeg dana.

Beta karoten

Želite da što brže potamnite, preporuke su da konzumirate hranu bogatu beta karotenom. Hrana kao što je mrkva, batat i kelj bogata je beta karotenom koji vam pomaže da potamnite bez opekotina. Takođe, beta karoten smanjuje osjetljivost na sunčevo zračenje kod osoba s fotosenzibilnim bolestima.

Pametno odaberite vrijeme sunčanja

Odabir vremena kada ćete se na plaži sunčati vrlo je važan, zbog toga što je sunce najjače između podneva i 15 sati.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Ukoliko se u to vrijeme izlažete suncu, imajte na umu da će takvo izlaganje nanijeti najviše štete vašoj koži i to zbog jačine UVA i UVB zraka i vjerojatno povećati rizik od raka kože, mnemagazin.me

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije