Pet grešaka zbog kojih dom izgleda neurednije nego što jeste

0
Radiosarajevo.ba
Pet grešaka zbog kojih dom izgleda neurednije nego što jeste
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kako se bliže sve hladniji dani, sve ćemo više vremena provoditi u svojim domovima.

Naravno da se ondje želimo osjećati opušteno. Ali, sigurno vam se desilo da vam dom izgleda neuredno ma koliko stalno nešto sklanjali i zatezali. 

Ipak, nije sve nered, već samo tako izgleda. Naime, ponekad slučajne pogreške u uređenju doma mogu učiniti da on izgleda neuredno.

Ovo je pet najčešćih:

1. Otvoreni prostor za skladištenje

Mnogi od nas vole izložiti suvenire, crteže naše dječice, sve knjige... Ali, ako ih je previše, učinak će biti sve samo ne privlačan. Štaviše, činit će se kao da imamo skladište u kući.

Zato na otvorene police smjestite samo najdraže ukrase koji odgovaraju stilu doma. Ostalo spremite u košare i ukrasne kutije. To se posebno odnosi na elektroniku, predmete koje ne koristite svaki dan i dječje igračke.

2. Korištenje previše boja

Neutralne boje ne vole baš svi, ali ako pretjeramo s jarkim bojama, naš dom može odavati dojam neurednosti. Isto vrijedi za previše jastuka, dekica i zastora u jarkim bojama.

Zato dodajte elemente u neutralnim bojama, posebno one veće poput kauča ili tepiha, te se, ako volite jarke boje, zadržite na 2-3 koje se nadopunjuju.

3. Stavljanje namještaja uz sam zid

U želji da iskoristimo prostor, skloni smo namještaj "gurati" uz zid. Upravo se zbog toga soba može činiti neurednijom nego što jeste.

Zato se preporučuje da se ormari, stolovi i drugi namještaj odmaknu barem nekoliko centimetara od zida. 

4. Previše dekoracija na stolu

Uvijek je lijepo vidjeti zanimljiv središnji dekorativni predmet na stolu, ali ako se pretjera s više njih, učinak može biti suprotan. Činit će se kao da je stol neuredan. Osim toga, imat ćete više prašine za čistiti.

Bolje je ograničiti se na jedan do tri predmeta, i to one koji su i funkcionalni. Na primjer, na stol u dnevnoj sobi možete staviti ukrasni pladanj na kojem ćete držati daljinske upravljače i mirisnu svijeću koju redovno koristite. Na kuhinjski stol stavite košaru s voćem, a na stolić u hodniku kutiju ili košaru u kojoj ćete držati ključeve.

5. Slučajan razmještaj slika i fotografija

Fotografije i slike na zidu smatraju se jednom od najboljih dekoracija. Prostoru daju toplinu, a ujedno ujedinjuju uspomene. No, vrlo je važno kako ćemo ih razmjestiti.

Preporučuje se da na svome zidu napravite tzv. galerijski razmještaj, odnosno grupirate kombinaciju manjih i velikih slika i fotografija s određenim razmakom među njima. Za još čišći dojam, neka okviri budu u istoj nijansi, preporučuje Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije