Penis vam može otkriti koliko dugo ćete živjeti

Radiosarajevo.ba
Penis vam može otkriti koliko dugo ćete živjeti
Pixabay / Ilustracija
Američki naučnici upozoravaju kako muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju 70 posto veću šansu da će kraće živjeti od ostalih.

Od erektilne disfunkcije ne pate samo stariji muškarci već i mlađa populacija. Skoro 20 posto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem.

"Ovo stanje može voditi kardiovaskularnim bolestima koje povećavaju rizik od prerane smrti. Poznato je kako erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim faktorima rizika, uključujući hiperlipidemiju, hipertenziju, pretilost, dijabetes i pušenje", navode naučnici s Univerziteta Mississippi iz studije koju su objavili u časopisu Journal of Sexual Medicine.

Proučili su podatke od 1.790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su sudjelovali u anketi Ispitivanje nacionalnog zdravlja i prehrane 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su pokrivala i detalje o erekciji.

Te podatke povezali su krajem 2011. s podacima onih koji su u međuvremenu umrli i zaključili kako je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti.

Otkrili su da je 557 sudionika imalo problema s erekcijom, a nakon gotovo osam godina njih 244 je umrlo. Kod njih 61 uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulo malignih neoplazmi, 12 od hroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka.

U obzir su uzeli dob, tjelesnu aktivnost, nacionalnost, opseg struka, dohodak.

Na kraju su zaključili kako su ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali 70 posto veću šansu od prerane smrti, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije