Korisni savjeti u odgoju: Pazite kako "prijetite" djeci

Radiosarajevo.ba
Korisni savjeti u odgoju: Pazite kako "prijetite" djeci
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Sigurno ste čuli neke roditelje kako svom djetetu kažu: „Ako odmah ne dođeš ovamo, odlazim bez tebe“, ili „Ako ne prestaneš udarati po sjedištu, izbacit ću te iz auta“.

Takve prijetnje nisu nikada dobra ideja, i roditelji koji ih postavljaju samo se zavaravaju da su djelotvorne, istakao je njemački online savjetnik za pitanja o odgoju djece Ulric Ritzer-Sachs, piše 24.sata.hr.

On je rekao da dijete ne možete kazniti baš svaki put kada se ne ponaša onako kako ste vi zamislili.

Prijetnje i ucjene koje se ne ponavljaju često vjerovatno neće imati velik uticaj na djetetov razvoj i njegovo poimanje realnosti i života, ali ako se cijeli odgoj temelji na takvim metodama, velika je vjerovatnoća da će one ostaviti traga.

Zaprijetite li kaznom, morate je brzo provesti i to se mora jasno odnositi na tačno određeno (ne) djelo.

Prijetnjom da ćete ga izbaciti iz automobila samo plašite dijete. Ona nema učinka, kaže Ritzer-Sachs. On upozorava i da će vam u jednom trenutku ponestati sve drastičnijih prijetnji ili će one prestati biti djelotvorne.

Kako biste reagovali kad bi vam dijete na prijetnju odgovorilo „Ok, učini to“.

Ako djetetu prijetimo nečim što ne možemo izvršiti, to je kao da "pucamo u prazno" i ništa nismo postigli. S vremenom, dijete će nam prestati vjerovati i buduće prijetnje kaznom neće biti djelotvorne.

Ako prijetnja nije bila učinkovita, dijete treba kazniti u skladu s izrečenom prijetnjom. Sigurno je da ga nećete izbaciti iz automobila. Zato pazite čime prijetite. Jako je važno biti dosljedan kod provođenja kazne.

I još jedna važna napomena - nikada dijete ne smijemo kažnjavati na način da ga onemogućimo u zadovoljenju osnovne potrebe, poput "danas za tebe nema večere".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije