Papir ili plastika?

Radiosarajevo.ba
Papir ili plastika?

"Papir ili plastika?" Ako razmišljamo u smijeru zaštite okoliša, onda često sebi postavljamo takvo pitanje, no ekološki ispravan odgovor nije tako jednostavan.

Među eko-laicima vlada uvjerenje da je vrečica od papira ekološki prihvatljivija od one plastične. Na osnovu ove pretpostavke, grad San Francisco zabranio je plastične vrečice u trgovinama prehrambenih namirnica 2007. godine. I ostali gradovi u Kaliforniji takođe razmatraju ovakvo rješenje.

Istovremeno, od januara ove godine prodavnice prehrambenih proizvoda udržavi Washington DC moraju platiti 5 % poreza na sve vrečice za jednokratnu upotrebu.

Čak je i Kina, koja baš i ne slovi kao veliki borac za zaštitu okoliša, zabranila upotrebu tankih plastičnih vrečica, dok su potrošači u Italiji, Belgiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Irskoj plaćaju taksu na korištenje plastike.

Amerikanci godišnje potroše 50 do 80 milijardi plastičnih vrečica, što ima ogroman utjecaj na okoliš. Ovoj vrsti ambalaže, naime, treba 1000 godina da se razgradi u prirodu. One lete zrakom, kovitlaju se nošene vjetrovima i završavaju na najudaljenijim krajevima planete. Tako ih možemo vidjeti kako plutaju sjeverno od Arktičkog kruga ili plutasju prostranstvima Pacifika. Veliki broj kornjača i drugih morskih životinja umire svake godine zato što ih gutaju, misleći da su ribe.

No sve ovo ne mora značiti da su papirnate vrečice prihvatljivije!

Papirnate vrećice zahtijevaju znatno više energije i sredstava za proizvodnju od plastike. Njihova proizvodnja generira gotovo 40 % više stakleničkih plinova nego u slučaju proizvodnje plastičnih kesa. Štoviše, za proizvodnju plastičnih, treba čak 71% manje energije i 6% manje vode nego za papirnate vrečice.

S obzirom da papirnate vrećice teže šest do deset puta više od plastičnih, logično je da zahtijevaju više goriva za prijevoz do trgovina.

Zatim tu je krčenje šuma: oko 14 miliona stabala godišnje se posiječe samo da bi se zadovoljile potrebe Amreikanaca za papirnim vrečicama. To ima ogroman utjecaj na apsorbciju stakleničkih plinova.

Razlika u utjecaju na okoliš između ova dva materijala je stoga - neznatna. Na piranje "Papir ili plastika" neki stručnjaci će vam odgovoriti "Ovisi gdje živite".

Ljudi koji žive uz vodu, kažu, trebali bi odabrati papir, jer plastika prijeti da uništi morski biljni i životinjski svijet. Stanovnik unutrašnjosti trebao bi se odlučiti za plastiku

No pravi odgovor na ovu dilemu trebao bi glasiti: "Ni jedno ni drugo, nego višestruko ubotrebljivi ceker."

Ovim se problem ne zatvara, već otvara novo pitanje - šta je sa onim što se nalazi u cekeru. U njemu svaka namirnica ima svoju ambalažu.

Zato ekološki stručnjaci sada svoje djelovanje usmjeravaju na kampanje koje promoviraju smanjenje potrošnje bilo čega. Ako želimo zaista učiniti nešto dobro za zemlju, moramo ići ovim redoslijedom:
- Smanjiti
- Ponovno koristiti
- Reciklirati

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije