Pampas je omiljena dekoracija za dom: Mnogi ne znaju da ova biljka krije i jednu opasnost

0
Radiosarajevo.ba
Pampas je omiljena dekoracija za dom: Mnogi ne znaju da ova biljka krije i jednu opasnost
Foto: Pexels / Pampas

Svi su ludi za pampas travom, fascinantnom biljkom koja je sve češći ukras na travnjacima i dvorištima, ali također i barem u jednoj vazi u domu.

Jesen je godišnje doba kada pampas doživljava svoju punu raskoš - jer su cvjetne metlice od sada pa sve do mraza efektan jesenski detalj na otvorenom, a tokom zime odlično se mogu uklopiti u svaku unutrašnju dekoraciju. Pampas trava službenog imena Cortaderia selloana ukrasna je biljka duge stabljike i raskošnih listova, odnosno paperjaste trave najčešće zlatne boje.

Odlično izgleda u velikim vazama, na stolu ili u nekom kutku za opuštanje. Ova je biljka vrsta cvjetnice iz porodice Poaceae. Porijeklom je iz Južne Amerike, iz regije Pampas po kojoj je i dobila ime. Listovi ove trave tanki su i mogu biti dugi i oko jedan metar. Cvjetna stapka završava cvjetnom metlicom dužine 40 do 50 centimetara. Postoje sorte i s bijelom i ružičastom metlicom, koje su nižeg rasta. No, iako je neodoljiva, potreban je oprez oko ove ukrasne biljke jer ipak nije za svakoga, piše Živim.hr.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

U riziku svaka peta osoba

Naime, osobe koje inače pate od alergija na polen trave mogu osjetiti respiratorne simptome i od pampasa. Procjenjuje se da alergije na pelud trave pogađaju oko 20 posto stanovništva širom svijeta, što znači da je svaka peta osoba alergična na travu.

Također, svake se godine bilježi i porast broja osoba koje pate od različitih vrsta alergija. Kod nekih su urođene, a drugi ih pak razviju u bilo kojoj životnoj dobi. Nije baš jasno zašto neko ko je do jučer uživao bez tegoba u travi, odjednom na nju nepovoljno reagira, ali razlog leži u činjenici da svjedočimo klimatskim promjenama, zagađenju zraka, uništavanju prirodne flore, urbanizaciji i slično.

Globalno zatopljenje rezultira većim brojem toplijih dana, što pak pogoduje ranijem nicanju biljaka, kao i njihovom duljem zadržavanju. Kod osjetljivih osoba alergija na travu manifestirat će se kihanjem, šmrcanjem i drugim smetnjama gornjeg dišnog sustava te iritacijom na očima. Iako učinak pampas trave na zdravlje nije proučavan na velikom uzorku, u Španjolskoj su napravili prvu manju studiju koja je pokazala veliku alergenost pampas trave.

U španjolskoj Kantabriji upustili su se u znanstveni projekt pa su ekstrahirali polen pampas trave i analizirali alergenu reakciju kod 98 pacijenata koji su bili alergični na pelud lokalnih trava. Utvrdili su kožnu reakciju i prisutnost specifičnih IgE protutijela (sIgE) na pampas ili na tipičnu autohtonu travu, Phleum pratense. Također su u istraživanju usporedili sezonske simptome s prijavljenim brojem peludi trave na tom području. Rezultati snažno sugeriraju da pampas može uzrokovati respiratorne alergije u sličnoj mjeri kao i lokalne trave. S obzirom na to da se pampas trava oprašuje kasnije od lokalnih trava, to bi produljilo razdoblje alergija na travu u regiji za oko tri mjeseca svake godine, kako je i navela većina pacijenata.

Istraživači su zaključili kako je ova prva studija koja je izvijestila o učincima upečatljivog širenja pampas trave na ljudsko zdravlje te da može predstavljati relevantno pitanje zdravlja okoliša.

Brojna ljekovita svojstva

U posljednjih nekoliko desetljeća pampas trava proširila se u raznim zemljama te je već negdje i klasificirana kao invazivna vrsta, primjerice na Havajima i u Novom Zelandu. Razlog je taj što su zabilježene mnoge pogubne posljedice za lokalnu biološku raznolikost, krajolik i strukture.

No i dalje je veoma omiljena upravo zbog svoje upečatljive značajke - može narasti nekoliko metara u visinu, a perjanice su sve raskošnije iz godine u godinu. Cvatu krajem ljeta i mogu trajati do dugo u jesen. Listovi su dugi i uski, s oštrim rubovima koji se mogu rezati poput noža, otuda i ime "cortaderia", što na španjolskom znači "rezanje trave". Osim uređenja okoliša, pampas trava je također atraktivna pticama. Visoke perjanice pružaju 'klupe za odmor' pticama, a listovi također mogu pružiti sklonište malim životinjama poput miševa i zečeva. Sadi se u kombinaciji s drugim biljkama na travnjaku gdje može stvoriti prelijepe cvjetne gredice, no potreban je oprez jer je za sušnih razdoblja jako zapaljiva.

U prošlosti se ova biljka koristila i u praktične svrhe. Listovi su se koristili su Južnoj Americi za rezanje, a perjanice za posteljinu, izolaciju, pa čak i kao materijal za tkanje. Pampas trava davno se koristila i zbog svojih ljekovitih svojstava. U tradicionalnoj južnoameričkoj medicini pampas trava se koristi za liječenje raznih bolesti, uključujući astmu, bronhitis i infekcije mokraćnog sistema. Iako postoje ograničena znanstvena istraživanja o ljekovitim prednostima pampas trave, neke studije sugeriraju da može imati protuupalna i antitumorska svojstva.

Pampas trava trenutačno je iznimno popularna u svijetu dizajna interijera, njezine pernate metlice koriste u dekorativnim aranžmanima. Posljednjih godina pampas trava zvijezda je Instagrama i posebno je trendi u boemskim i minimalističkim stilovima dekoracije.

Pampas trava je također popularna među cvjećarima koji je koriste u cvjetnim aranžmanima, vjenčanim buketima i drugim cvjetnim 'kreacijama'. Pernata tekstura daje jedinstven i nježan 'dodir' tim aranžmanima, a njihova veličina i visina čine ih idealnim za mnoštvo kreacija.

Pozitivna energija

No, kada se koristiti pampas u cvjetnim aranžmanima, savjetuje se lagano poprskati metlice lakom za kosu kako bi im se pomoglo da zadrže svoj oblik i spriječe rasipanje po podu. No to ih neće lišiti sposobnosti da izazovu alergijsku reakciju kod osjetljivijih osoba.

U nekim kulturama pampas trava je također povezana sa simbolikom i duhovnošću. U japanskoj kulturi pampas trava se smatra simbolom prosperiteta i često se koristi u tradicionalnoj umjetnosti i ukrasima. U feng shuiju se vjeruje da pampas trava donosi sreću i pozitivnu energiju u prostor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije