Ove tri biljke privlače novac, bogatstvo i sreću u vaš dom

0
Radiosarajevo.ba
Ove tri biljke privlače novac, bogatstvo i sreću u vaš dom
Foto: Pexels / Cvijeće na balkonu

Što nam je potrebno u životu? Zdravlje prije svega. Sreća, ljubav, blagostanje, rast i napredak... i, naravno, novac.

I dok će neki - nadajući se bogatstvu - igrati loto, drugi će se osloniti na drevna uvjerenja prema kojima se novac, sreća i blagostanje u dom prizivaju - biljkama.

Da, tačno je da biljke poboljšavaju estetiku i vazduh vašeg stambenog prostora, a mnoge od njih imaju i određenu simboliku. Ako je vjerovati Feng Shuiu, postavljanjem određenih biljaka u svoj dom ili radni prostor privući ćete energiju bogatstva i prosperiteta.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

I što je najbolje, lako se održavaju, pa možda i vrijedi probati. Evo koje su to biljke...

Sretni bambus (Dracaena braunii)

Sretni bambus smatra se jednom od najvećih srećonoša koja u dom unosi pozitvinu energiju, pogotovo ukoliko ga dobijete na poklon. Prema Feng Shuiu, ova biljka u svome okruženju dovodi u ravnotežu prirodne elemente, vodu, zemlju, vatru i drvo.

Ako želite da vam orhideja cvjeta i potraje, obavezno pogledajte ovaj video

Ako želite da vam orhideja cvjeta i potraje, obavezno pogledajte ovaj video

Prema kineskoj tradiciji, vrlo je važan broj stabljika. Tako dva sretna bambusa predstavljaju ljubav, a tri sretna bambusa sreću, bogatstvo i dugovječnost. Zanimljivo, Kinezi su razradili značenje broja stabljika do 21, ali su preskočili broj četiri jer smatraju da taj broj donosi nesreću. Dvadeset sretnih bambusa, ipak, predstavlja savršenstvo.

Iako se naziva sretnim bambusom (eng. Lucky Bamboo), odnosno Dracaena sanderiana, biljka uopće ne pripada porodicii bambusa. Naime, pripada istoj porodici kao ljiljan, a porijeklom je iz tropskih prašuma Afrike i dijelova jugoistočne Azije. A kako se održava? Najčešće se drži u vodu koju je potrebno promijeniti svake sedmice, s tim da bi se voda trebala filtrirati ili bi se trebala ostaviti da odstoji preko noći. Ne treba ga držati ma izravnom svjetlu, u protivnom će mu listovi požutjeti. Kaže se da donosi sreću čak i ako se osuši uslijed lošeg održavanja.

Stablo novca (Pachira aquatica)

Riječna pahira, poznatije kao stablo novca, sa svojim prepoznatljivim pletenim deblom i bujnim zelenim lišćem, popularan je izbor za ljubitelje sobnih biljaka. Prema Feng Shui tradiciji, ova će vam biljka privlači porodičnu harmoniju, zdravlje, dobar poslovni početak i uspjeh u školi. No, kako bi donijela sreću i u poslovnom aspektu života, trebat će tri ili pet međusobno isprepletenih stabala, pri čemu opet treba izbjegavati nesretan broj četiri. Kaže se da je nije poželjno postavljati u kupaonicu.

Ova egzotična biljka potiče iz tropskih močvara Srednje i Južne Amerike, a u kućnim uslovima može narasti čak i do dva metra. Lako ju je održavati: uspijeva na jakom, ali neizravnom svjetlu, a zalijeva se ustajalom vodom tek kad je zemlja na dodir suha. Pazite da je pretjerano ne zalijevate jer je biljka osjetljiva na truljenje korijena. Tokom vegetacijske sezsedmica te redovito rezati mrtve i požutjele listove. Obično je potrebno presaditi svake dvije do tri godine.

Krasula (Crassula ovata)

Drvo žada, pareša, krasula... nazivi su za iznimno zanimljivu biljku uz koju se vežu mnogi motivi. Naime, kaže se da krasula donosi pozitivnu energiju i obilje bogatstva u dom. Feng Shui ju označava kao biljku prijateljstva, sreće i novca. Na podučju Azije poznata je i kao biljka srećonoša koja aktivira energetska polja vezana uz financije, ali nije poželjno stavljati je u spavaću sobu i kupaonicu.

Potiče iz Južne Afrike, a može barasti i do 2,5 metara. Sa svojim zelenim, mesnatim listovima spada u sukulentne biljke i vrlo je jednostavna za uzgoj i održavanje. Može se posaditi iz sjemena, a presaditi iz lista, na način da ga se stavi u zemlju. Korijenu treba malo dulje vremena "da se primi", stoga budite strpljivi. Može se presaditi i na način da se list stavi u vodu, gdje bi kroz 14 dana trebao pustiti korijen.

Krasula voli svjetlo, ali ako se na lišću pojaviti crvena boja znači da je pretjerano izložena suncu. Ako se na lišću pojavi smeđa boja, biljka ima previše vlage. Opadanjem starih listova rastu novi, mladi, a najbolje je presađivati svakih tri do pet godina, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije