Ovu vrstu hrane nikada ne biste trebali držati u frižideru

Radiosarajevo.ba
Ovu vrstu hrane nikada ne biste trebali držati u frižideru

Kada je u pitanju čuvanje hrane, ljudi misle kako je hladnije bolje, uostalom, frižideri su i napravljeni kako bi držali hranu svježom...

...pa možda pomislite kako bi trebali držati svu kvarljivu hranu u njima. Ali postoji i hrana koju ni u kojem slučaju ne smijete držati u hladnjaku.

Radi se o krompiru.

Stvar je u tome da, kada se spremi u hladnjak, škrob u krumpiru pretvara se u šećer. Ako se krumpir zatim peče ili prži, ti se šećeri spajaju s asparaginskom amino kiselinom i stvaraju hemikaliju zvanu akrilamid, za koju se smatra da je štetna.

Konkretno, akrilamid je hemikalija koja se koristi u industriji, poput proizvodnje papira, umjetnih boja i plastike. Može se pronaći u tragovima u raznim potrošačkim proizvodima, poput pakiranja za hranu, ali je pronađena i u samoj hrani. Smatra se da je akrilamid kancerogena tvar, a istraživanja na glodavcima pokazala su kako izlaganje toj hemikaliji povećava rizik od nekoliko tipova raka.

Pokazalo se kako pomfrit i čips sadrže veće količine ove hemikalije u usporedbi s drugom hranom.

Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda izjavili su kako količina akrilamida u hrani predstavlja razlog za "veliku zabrinutost" te kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se što tačnije odredio rizik i izlaganja akrilamidu u hrani.

Stoga, krompire nikada ne bi trebali držati u frižideru. Na hladnom i suhome mjestu da, ali ne u hladnjaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije