Ovu biljku nikada ne biste trebali saditi u vašem dvorištu: Po starim vjerovanjima donosi nesreću...

1
Radiosarajevo.ba
Ovu biljku nikada ne biste trebali saditi u vašem dvorištu: Po starim vjerovanjima donosi nesreću...
Foto: Pexels / Drvo oraha

Postoje različita uvjerenja u kulturama širom svijeta o tome kako neke biljke označavaju sreću i radost, a druge sve suprotno od toga.

Na našim područjima još od davnih vremena za jednu biljku postoji snažno uvjerenje kako donosi nesreću i težak period pa je zato bolje ne posaditi u dvorištu.

Riječ je o – orahu. Drvo oraha je često korišteni simbol u različitim kulturama i religijskim tradicijama. Povezuje se s tamnim ili negativnim aspektima, što može pridonijeti uvjerenju da donosi nesreću.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Vjeruje se da orah donosi nesreću i loše vijesti vezane za život. Često je povezan s motivom smrti pa je iz toga razloga bolje ne posaditi ga u dvorištu što su ranije ljudi često radili - naime, drvo oraha donosi plodove i hladovinu za kojom svi tragamo tijekom ljetnih, sunčanih dana. 

Naravno, uvjerenje da orah donosi nesreću vjerovatno je povezano s realnom opasnosti.

Orasi su tvrdi i teški plodovi koji mogu pasti s visine s drveća i ozlijediti osobu ili oštetiti imovinu. Možda su takvi incidenti u prošlosti doveli do uvjerenja da orah zaista donosi nesreću, piše Sensa.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije