Ovo su tri simptoma koja ukazuju da pretjerujete sa kafom

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su tri simptoma koja ukazuju da pretjerujete sa kafom
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ispijanje kafe (ilustracija)

Već znate da kafu ne bi trebalo pretjerano da konzumirate ako imate visok pritisak, ali vjerovatno niste znali da i ovi simptomi mogu da budu znak da pretjerujete s kafom.

Nutricionisti i ljekari izdvojili su tri simptoma, od kojih je jedan isključivo vezan za žene.

Gojenje

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Unos kafe ponekad nam imitira osjećaj sitosti. Kada popiju kafu, neki ljudi će se osjećati sito i možda će preskočiti doručak, užinu ili neki drugi obrok. Ali kada efekat kofeina naglo prestane, stomak je potpuno prazan i dobićete pravi napad gladi. Zbog toga će prvi sljedeći obrok biti mnogo obilniji nego što bi trebalo, jer ćete pregladniti", kaže Junan Briko.

Dugoročno, ovakav unos kafe dovest će do gojenja, jer čas "varate" stomak da je sit, čas jedete prekomjerno, što nikako nije zdravo.

"Kriza" bez kafe

Znaci zavisnosti kada niste popili kafu bit će glavobolja, smanjen nivo energije, pospanost, ali i depresija i simptomi nalik gripu. Otežaće vam koncentraciju naročito ako ste na poslu, i ako se ovako osjećate svakog jutra, morate hitno da smanjite unos kofeina.

Neregularan menstrualni ciklus

Vjerovatno niste znali da kafa može da se umiješa i u ovaj problem? Nutricionistkinja Abby Wichill kaže da neregularan, ili čak izostali ciklus, može biti znak unosa prevelike količine kafe.

"Posebno žene na dijeti, koje 'varaju' želudac da je sit ili koriste kafu da bi imale više energije, imaju ovaj problem. Kafa na prazan stomak utiče na hormone, posebno na kortizol. On je ujutru visok, a kada nismo unijeli hranu spustiće nam se šećer, zbog čega će tijelo lučiti još više kortizola.

Jako visok nivo kortizola poslaće mozgu signal da obustavi sve procese koji nisu važni jer je u navodnoj opasnosti. Nažalost, među njima je i dio reproduktivnog sistema organa, jer mozak neće dozvoliti da se potencijalni fetus nađe u opasnosti", objasnila je Wichill.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije