Ovo su sada dva najčešća simptoma koronavirusa. Doktori upozoravaju da obratite pažnju na njih

1
Radiosarajevo.ba
Ovo su sada dva najčešća simptoma koronavirusa. Doktori upozoravaju da obratite pažnju na njih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Na početku pandemije COVID-19 činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima.

Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja COVID-a i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških.

Ipak, među novim slučajevima, doktori kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi soj koronavirusa vrlo zarazan.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. novembra soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija COVID-om.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani doktor porodične medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma COVID-om.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže:

“Nažalost, simptomi COVID-a počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije