Ovo su bili najpretraživaniji modni pojmovi u 2021. godini

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su bili najpretraživaniji modni pojmovi u 2021. godini
Foto: Pinterest / Ideje za poslovni outfit

Google je upravo objavio rezultate svoje “Year in Search” godišnje pretrage najtraženijih pojmova. Nakon najpopularnijeg pojma iz 2020. “Indie style”, podaci za 2021. otkrivaju uticaj TikTok društvene platforme i njenog odraza na modne trendove.

Među 10 najpopularnijih pretraživanih outfita u ovoj godini našli su se rave outfiti, outfiti 90-ih i 70-ih, što sugeriše na to da ljudi koji traže modne savjete žele da usmjeravaju svoj stil ka retro estetici.

Ovdje se postavlja pitanje, da li se subkulture, poput pokreta iz 70-ih i rave ere, postaju zanimljive mladim generacijama?

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor reprezentacije BiH

Ipak ne. Način na koji se ove riječi koriste na mreži, posebno na platformama kao što su TikTok i Instagram, ukazuje u drugom pravcu. Mnogi mladi ljubitelji mode, iz redova milenijalaca i generacije Z, ove vrste subkultura vide manje kao ideološke pokrete, a više kao čisto estetske.

Želja da se oblače kao rejveri nema mnogo veze sa tim da li su zaista rejveri - a to je stav koji starijim generacijama baš i nije jasan. Nekada, oblačenje u stilu grupe kojoj ne pripadate, bio je kardinalni grijeh, a kazna je bila teška: smatrani ste “plagijatorom”, piše Harpersbazaar.

Google-ovi podaci o trendu potvrđuju ovu poentu. Dok su u prošlosti odjevni komadi i lična estetika označavali nešto o svom nosiocu - samo su pravi pankeri nosili karirane uske pantalone i nanizane alke na ušnim resama, a posh fenseri kupovali u Ralph Lauren-u, danas kupci mogu da utonu u modne pokrete i još brže isplivaju njih, bez obaziranja na šire implikacije i historijske konotacije njihovog izgleda i generalno osjećaj pripadnosti istima.

Razmišljajući o 2022., malo smo sumnjičavi povodom retro/indi trendova kojima smo okruženi i šta nas dalje očekuje. Da li internet kultura i pokušaji da se uklopimo u njenu brzinu i grafički uticaj, znači i da norme odijevanja moraju da signaliziraju malo bizarnosti?

U nastavku teksta donosimo vam Google-ove podatake o top trendovima iz sfere mode u godini iza nas:

Tipovi outfita

Rave outfiti
Posh outfiti
Country klub outfiti
Outfiti 70-ih
Outfiti sa seoskom estetikom
Outfiti 70-ih
Outfiti za po kući
Retro outfiti
Party outfiti
Outfiti 50-ih

Da li je u modi?

Šiške
Skinny jeans
Vojnički šortsevi
Kombinezoni
Duboke čizme
Teksas jakne
Zvonarice
Naramenice
Kožne jakne
Prsluci

Šta obući…

1. … na koncert
2. … po kući
3. … ispod haljine za maturu
4. … na momačko/djevojačko veče
5. … na diplomski
6. … za sudnicu
7. … na bejzbol utakmicu
8. … za skijanje
9. … na intervju
10. … ujutru

Outfiti likova iz serija i filmova

Sarah Cameron
Bella Swan
Hannah Montana
Love Quinn
Cruella
Rachel Green
Keeley Jones
Elena Gilbert
Jackie Burkhart
Fran Fine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije