Ovo sigurno niste znali: Uz pomoć ovoga jednostavno možete ukloniti hrđu sa radijatora

0
Radiosarajevo.ba
Ovo sigurno niste znali: Uz pomoć ovoga jednostavno možete ukloniti hrđu sa radijatora
Foto: Pixabay / Ilistracija / Radijator

S vremenom svaki predmet domaćinstva zahtijeva neki oblik renovacije, odnosno svježine koja će opet učiniti kao da smo ga  donijeli iz trgovine.

Jedni od takvih predmeta su radijatori koje često zapostavljamo u svojoj rutini čišćenja iako direktno utječu na naše zdravlje. Osim prašine koju možda nećemo odmah primijetiti, trn u oku će zasigurno predstaviti hrđa, pogotovo ako imate bijeli radijator.

S vremenom ona će početi utjecati na kvalitetu samog uređaja, odnosno koliko dobro grije prostoriju i kako stoji pričvršćen na zid. Ako ste i u nekom naletu želje za čistoćom hrđu pokušali ukloniti samo vodom, vjerojatno ste ostali razočarani. Međutim, korisnici društvene mreže Pinterest pronašli su odličan trik, a on se sastoji u dodavanju aluminijske folije.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Zašto dolazi do hrđe?

Do hrđe dolazi kada metal radijatora prirodno reaguje s kisikom i vodom. Obično se pojavljuje kao crvena ili narančasta mrlja. Iako je radovno čišćenje važno, ono ne zaustavlja uvijek pojavu hrđe kako vrijeme prolazi.

Lakše se diše: Riješite se suhog zraka u prostorijama uz ove četiri jeftine metode

Lakše se diše: Riješite se suhog zraka u prostorijama uz ove četiri jeftine metode

Slijedeći korake korisnika Pinteresta, svom radijatoru možete dati novi izgled uklanjanjem svih mrlja hrđe koje su se nakupile tokom godina.

Voda, aluminijska folija i krpa

Napunite posudu vodom, uzmite rolnu aluminijske folije i krpu. Kako biste uklonili zahrđale mrlje s radijatora, prvo provjerite je li isključen i hladan na dodir kako vam čišćenje bilo ugodnije.

Zatim, aluminijsku foliju zgnječite u nekoliko komada u obliku kuglice. Umočite ih u vodu, ali ih nemojte potapati. U suprotnom će voda kapati na pod ispod radijatora.
Čvrsto ribajte zahrđala područja folijom dok trag ne nestane. Ne zaboravite dobro osušiti radijator prije nego što ga ponovno uključite.

Ilustracija/ Aluminijska folija

Može i kečap

Folija i voda stvaraju tvar koja se zove aluminijev oksid, a koja učinkovito djeluje protiv hrđe i uklanja je. Ako samo folija i voda nisu dovoljni, možda ćete imati više sreće ako smjesi dodate kečap. Dodavanje male količine kečapa ima iznenađujuće prednosti čišćenja. Nanesite ga na zahrđalo područje i utrljajte koristeći foliju kao sredstvo za ribanje. Nakon toga obrišite radijator vodom i krpom kako biste uklonili zaostali miris, a zatim ga osušite kao i obično. Kečap bi mogao djelovati razlažući ugljik koji se nalazi u zahrđalom metalu. U kombinaciji s folijom, djelotvorno uklanja hrđe, javlja Zivim.hr.

Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije