Ovo je najlakši način da očistite radijatore pune prašine: Možete povećati grijanje za čak 30 posto

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najlakši način da očistite radijatore pune prašine: Možete povećati grijanje za čak 30 posto
FOTO: Pixabay / Ilustracija/ Radijatori/ Grijanje

Radijatore treba redovno čistiti, jer se u prostorima između njih vrlo brzo sakuplja prašina. Također, rebra radijatora pokrivena slojem prašine ne griju maksimumom efikasnosti.

Kako bi osigurali da se radijator zaista dobro zagrijava prostoriju, morate redovno čistiti grijač i radijator. Čak i mali sloj prašine može značajno smanjiti toplotnu snagu i to čak 25 do 30 posto. 

Međutim, prljavi radijator nije nepovoljan jedino za novčanik. Zagrijavanje prljavog radijatora raspršuje prašinu po prostoriji jer se ona zajedno s toplim vazduhom diže uvis. Stoga je jako važno redovno čistiti radijatore.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Vanjsku stranu radijatora možete čistiti tokom cijele godine. Ali, ako planirate temeljno unutrašnje čišćenje, trebalo bi da to uradite prije ili nakon sezone grijanja. Velika količina prašine nakuplja se tokom godine, posebno u šupljem tijelu, tj. grijač postaje pravi sakupljač prašine.

Ovaj TikTok video otkrit će vam jednostavan način čišćenja unutrašnjosti radijatora.

Takozvani panelni radijatori su obično pokriveni rešetkom na vrhu i to vrlo labavo. Ponekad je morate odvrnuti na zadnjoj ili bočnoj strani. Budući da je rešetka obično vrlo dugačka i ne stane u sudoperu, najbolje je čistiti pod tušem u kadi.

Ovo je najjednostavniji način za temeljito čišćenje radijatora

Ovo je najjednostavniji način za temeljito čišćenje radijatora

Možete koristiti sredstva za čišćenje masnoća za posebno tvrdoglavu prljavštinu ili deterdžent za pranje suđa. Prljavštinu u rešetkama najbolje je ukloniti četkicom.

Ako vam to ne pomogne, usisivačem možete usisati prašinu iz radijatora, a ukoliko nemate parni čistač ili posebnu četku za radijator, u videu možete vidjeti rešenje. Dakle, sipate vodu kroz radijator, koja će protjerati prašinu i prljavštinu u posude koje postavite ispod radijatora. Nakon toga prebrišete krpom mokre dijelove. 

@cleanwithabbi

Omg so happy to finally get the radiator cover off look how dirty it was😭 #fyp #raditorclean #cleaningtiktok #cleaninghacks #cleanwithabbi

♬ original sound - switchdisco

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije