Ovo piće izaziva jaku glavobolju, a ima najmanje alkohola: Nijedno mu ne može parirati
Naučnici su godinama istraživali vezu između vrste konzumiranog alkohola i nuspojava mamurluka. Ispostavilo se da je jedno od najgorih pića proseko. Ovaj rezultat može biti iznenađujuć jer proseko ne sadrži previše čistog alkohola.
Ljubitelji proseka sigurno su iskusili jaku glavobolju nakon teške večeri alkohola. Količina konzumiranog alkohola nije uvijek kriva, jer je samo proseko relativno slabo vino. Sadrži samo 12,5 posto alkohola, što je manje od mnogih drugih vina. Tajna mamurluka leži u ugljen-dioksidu, zahvaljujući kojem se alkohol mnogo brže apsorbuje u organizam i duže ostaje u njemu. Štaviše, kada ugljen-dioksid uđe u tijelo, počinje da se takmiči sa kiseonikom, što izaziva vrtoglavicu i slabost.
Ugljen-dioksid je najozbiljniji, ali ne i jedini krivac. Biogeni amini, koji se prirodno pojavljuju tokom proizvodnje vina, takođe su odgovorni za mamurluk, ali su prisutni u većim koncentracijama u šampanjcu i pjenušavim vinima. Biogeni amini se takođe nalaze u crvenom mesu, čokoladi, ribi. Bolje je da proseko ne kombinujete s ovim proizvodima, jer efekat može biti još teži.
Obavještenje za stanovnike Sarajeva: U ovim ulicama danas mogući prekidi u vodosnabdijevanju
Jaka, pulsirajuća glavobolja može se javiti ne samo nakon konzumiranja proseka. Ovaj problem se odnosi na sva pjenušava vina i šampanjce. Svjesni smo da svaki alkohol može izazvati mamurluk, ali pri nižim koncentracijama naša budnost se smanjuje. U međuvremenu, neželjeni efekti večeri sa prosekom ili drugim pjenušavim vinom mogu biti teško podnošljivi.
Važno je zapamtiti da svako od nas drugačije reaguje na alkohol, a sposobnost tijela da ga apsorbuje zavisi od mnogih faktora. Zbog toga je nemoguće odrediti graničnu dozu do koje konzumacija proseka ne bi bila povezana sa neželjenim efektima. Jedini siguran način da izbjegnete mamurluk je da se uzdržite od alkohola. Međutim, ako želite da pijete proseko, ne morate to poricati. Samo slijedite nekoliko jednostavnih pravila da biste smanjili rizik od mamurluka.
Najvažnije je da hidrirate svoje tijelo prije i tokom večeri. Voda izbacuje toksine, čime se sprječava jaka glavobolja. Neki čak predlažu da se u vodu dodaju elektroliti ili da se zamijeni sportskim pićima. Međutim, nema dovoljno naučnih dokaza da je ovaj pristup povezan s boljim rezultatima, piše mondo.rs.
Ne preporučuje se konzumiranje alkohola na prazan stomak, a treba ga piti polako i u razumnim količinama. Ako dođe do mamurluka, lijek za loše stanje i neprijatne simptome je san, lagana vježba i hidratacija. Doručak koji je nježan za vaš stomak također će biti od pomoći. Ako je potrebno, možete koristiti lijekove protiv bolova bez recepta koji traju do 8 sati.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.