Ovo morate probati: Domaći narodni recept za brojne bolesti

Radiosarajevo.ba
Ovo morate probati: Domaći narodni recept za brojne bolesti
Arhiv / Ilustracija
Zova je hermafroditna biljka, koja je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu iskoristimo za bolje zdravstveno stanje.

Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta zove su u smjesi za sirup i čaj, a sirup se radi i od bobica kad dozriju. Mi smo zato za vas izdvojili najbolji recept i donosimo ga u potpunosti.

Bazgini ili zovini cvjetovi beru se za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeno drvo ove mirisne i ljekovite biljke.

Sastojci za sok:

– 30 cvjetova zove

– 3 l vode

– 4 dg limunske kiseline

– 3 limuna

– 3 kg šećera

Priprema sirupa:

  1. Potopite cvjetove bazge u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
  3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije