Napravite ovu savršenu tortu od kafe i čokolade

0
Radiosarajevo.ba
Napravite ovu savršenu tortu od kafe i čokolade
Foto: Screenshot / Torta od kafe i čokolade

Vikend je savršeno vrijeme za uživanje u slatkim i ukusnim poslasticama. Ako tražite desert koji je istovremeno ukusan i jednostavan za napraviti, ne tražite dalje od torte od čokolade i kafe.

Ovaj klasičan desert jednostavan je za napraviti i savršen je za proljetno okupljanje, a mi vam donosimo odličan recept.

Sastojci:

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

- 5 velikih jaja
- 150 g šećera u prahu
- 170 g maslaca narezanog na kockice
- 2 prstohvata soli
- 1/2 kašike instant kafe
- 35 g brašna
- 340 g tamne čokolade
- 1/2 kašike ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Premažite maslacem kalup od 23 cm. Otopite kockice maslaca i narezanu čokoladu u mikrovalnoj pećnici 3 - 4 minute, miješajući svake minute dok ne dobije vrlo glatku teksturu.

Pustite da se ohladi pa dodajte ekstrakt vanilije, kafu, prstohvat soli i polovicu šećera (75 g). Dodajte jedan po jedan žumanjak te brašno.

Istucite bjelanjke u čvrstu pjenu s prstohvatom soli. Kad se počnu pjeniti, postepeno dodajte ostatak šećera (75 g) i nastavite sve brže mutiti dok ne dobijete čvrstu i sjajnu meringu.

Dodajte 1/4 meringe u čokoladnu smjesu da se otopi, pa malo po malo dodajte ostatak, sjedinjujući smjesu.

Izlijte u pripremljeni kalup i pecite u pećnici 40 minuta na 160°. Čačkalica, nakon što je torta spremna, trebala bi izaći vlažna. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije