Savjeti / Ovo je pet najvećih grešaka koje radimo prilikom pranja veša

09. 01. 2022. u 11:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uprkos jasnim uputama proizvođača o pranju pojedinih komada odjeće i uputstvima za korištenje deterdženta, zna se dogoditi da svježe oprano rublje ima neugodan miris ili ipak mrlje.

Razlozi zbog kojih se to događa vezani su za sitne propuste - donosimo pet najčešćih i načine kako ih popraviti i imati blistavo i mirisno rublje.

1. Pranje rublja na preniskoj temperaturi

Mišljenja smo kako niža temperatura pranja čuva tkanine, što je tačno, ali ako pritom koristite pogrešan deterdžent, rublje neće biti adekvatno oprano. Koristite li prašak koji se pri niskim temperaturama ne otapa, možete uništiti odjeću zbog toga što se na nju prašak lijepi i stvara mrlje. Rješenje je deterdžent prilagođen pranju na nižim temperaturama.

2. Zatvaranje vrata mašine nakon pranja

Brojni imaju naviku zatvarati vrata mašine netom nakon vađenja opranog veša, što je potpuno pogrešno. Naime, od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plijesan, a topla voda ne može ubiti sve bakterije s donjeg rublja i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.

Kako biste spriječili nastanak bakterija, vrata perilice držite otvorenima, a da biste u potpunosti bili sigurni u čistoću, s vremena na vrijeme perilicu dezinficirajte mješavinom alkoholnog octa i sode bikarbone.

Pomiješajte ¼ šoljice sirćeta s tri žlice sode bikarbone, mješavinu ulijte u mjericu za deterdžent i upalite perilicu na najvišu temperaturu pranja, piše Zadovoljna.hr.

3. Previše deterdženta u pranju

Mjerica za deterdžent ispunjena do samoga vrha jedna je od najčešćih greški prilikom pranja veša.

Naime, mišljenje kako veća količina deterdženta bolje pere rublje je u potpunosti kriva.
Prevelika količina praška tokom pranja miješa se s prljavštinom i podiže iznad razine vode.

Tokom procesa ispiranja detedžent se ne može ukloniti, pri čemu rublje ostaje neisprano sa zadržanom prljavštinom.

Idealna mjera deterdženta je trećina mjerice, dok se za jako prljavo rublje preporučuje pola mjerice.

4. Prevelika količina omekšivača

Dugotrajno korištenje omekšivača u mašini stvara ljepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i lijepi na odjeću. Znak da pretjerujete s omekšivačem su bijele mrlje na rublju, ali i neugodan miris netom nakon pranja.

Rješenje je smanjena količina omekšivača ili korištenje alkoholnog octa umjesto omekšivača. Sirće će bijeli veš omekšati i podariti mu željenu bjelinu te pritom uništiti bakterije u mašini.

5. Pranje prevelike količine rublja

Pretrpavanje perilice rublja nije dobra ideja jer ako odjeća nema dovoljno mjesta za prevrtanje u bubnju, onda neće biti u potpunosti čista.

Provjerite u uputama za korištenje perilice koja je maksimalna težina rublja i držite se toga. Ako prijeđete tu granicu, deterdžent se neće moći ravnomjerno raspodijeliti kroz rublje te će tako neke mrlje ostati netaknute.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA