Ovo je omiljeni slatkiš djetinjstva: Treba vam samo pet sastojaka
Ako ste željni ukusa iz detinjstva, isprobajte ovaj recept za šnenokle.
Ovaj jednostavan i ukusan desert kombinira lagane knedlice od bjelanjaka sa bogatim kremom od žumanaca i mlijeka.
Idealno je za sve one trenutke kada želite nešto slatko, kremasto i ispunjeno toplim uspomenama
Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Protok vozila se odvija usporeno
Sastojci:
- 1 litar mlijeka
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike brašna
Priprema:
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Sipati mlijeko u šerpu i uključiti ringlu na srednju jačinu. Dok se mlijeko grije, veoma čvrsto umutiti bjelanca. Taman dok mlijeko počne da vri, bjelanca će biti umućena. Smanjiti jačinu ringle na najmanje i u mlijeko koje vri supenom kašikom ubacivati knedle od ulupanih bjelanaca. Kada počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuhaju i sa druge strane.
Gotove knedle vaditi rešetkastom kašikom iz šerpe i redati u čanče iz kojeg ćete služiti kolač. Mlijeko skloniti sa vatre. U žumanca dodati šećer i vanilin šećer pa dobro umutiti, dok ne počne da se pjenuši. Dodati dvije pune kašike brašna. Prvo ih lagano umiješati varjačom, pa tek onda mikserom.
U dobijenu smjesu uliti dvije kutljače toplog mlijeka pa promiješati varjačom dok se ne sjedini. Mlijeko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano miješanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa miješanjem sve dok se ne dobije željena gustina, gusti krem. Čim krem bude gotov, preliti njime poređane knedle i ostaviti da se dobro ohladi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.