Ovo je najbolji prirodni lijek protiv zubobolje

Radiosarajevo.ba
Ovo je najbolji prirodni lijek protiv zubobolje
Pixabay / Ilustracija
Stomatolozi su u prošlosti koristili ulje klinčića kao oralni anestetik. Također su ga koristili za dezinfekciju korijenskih kanala zuba.

Ulje klinčića još je uvijek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha. U narodu se smatra da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

Klinčić je začin dužine 12 - 16 mm koji nalikuje čavlićima i prava je riznica zdravlja.

Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscjelitelji njime liječe dišne i probavne tegobe. Srednjovjekovni njemački travari smjesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki liječnici koristili su ga za liječenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lijekovima kako bi bili ukusniji.

Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.

Čim osjetite bol, stavite klinčić na bolni zub i zagrizite. Držite tako 15 minuta do pola sata. Bol će posve nestati. Kod jače zubobolje, koristite ulje od klinčića koje djeluje poput anestetika.

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomiješanih s vodom, zaustavit će povraćanje. Eterično ulje klinčića učinkovito je protiv mnogih bakterija i parazita jer sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije