Imate ih u kući, volite njihov miris - a mogu izazvati rak!

Radiosarajevo.ba
Imate ih u kući, volite njihov miris - a mogu izazvati rak!
Pritajena opasnost u vašem domu, otrovnija od cigareta, uzrokuje respiratorne probleme, glavobolje, čak i rak, su svijeće koje uključuju parafin ili mješavine parafina.

Proizvođači koriste ovaj derivat petroleja kao jeftinu zamjenu vosku. Parafinske svijeće pri sagorijevanju mogu uzrokovati disajne probleme ljudima s astmom. Može biti jednako opasno kao pasivno udisanje duhanskog dima, piše Super Tasty Recipes.

Otopljeni parafin ispušta pare koje su dosta slične ispušnim gasovima dizelskih motora, te ispunjavaju zrak kancerogenim hemikalijama.

Nacionalni institut za sigurnost i zdravlje u radu preporučuje da se ograniči eksponiranje isparavanjima parafinskog voska. Otkriveno je da parafinska isparenja uzrokuju tumore bubrega i jetre.

U parafinskom vosku svijeća nalazi se više od 20 toksina kao što su: aceton, trihloroflourmetan, karbon disulfid, trihloroetan, trihloroeten, karbon tetrahlorid, tetrahloreten, klorobenzen, etilbenzen, stiren, ksilen, fenol, kresol, ciklopenten. Osim toga, sintetički mirisi i boje koji se dodaju mirisnim svijećama mogu uzrokovati niz alergijskih reakcija.

Mirisne svijeće i jeftine "aromaterapije" bi se trebale izbjegavati. Također, gel svijeće sadrže iste petrohemikalije kao parafin, ali uz još jednu opasnost, a to je da njihove staklene posude mogu eksplodirati.

Treba pokušati izbjeći i jeftine svijeće iz dućana jer se uglavnom uvoze i mogu imati olovni fitilj.

Evo šta koristiti kao zamjenu:

Sojine svijeće

Ove svijeće su veoma popularne kao zamjena parafinskim. Sojine svijeće sagorijevaju čisto, duže nego parafinske i nemaju čađi. Negativna strana ovih svijeća je što se mogu pokvariti bez konzervansa i veoma često sadrže izbjeljivače i očvršćivače. Također, soja je najčešće genetski modificiranih usjeva u SAD-u.

Svijeće od pčelinjeg voska

Svijeće od pčelinjeg voska se mogu pronaći u svim oblicima i veličinama. Ne sadrže toksine i ne izbacuju čađ pri sagorijevanju, ne uzrokuju alergije, najsvjetlije sagorijevaju, i sagorijevaju čistije i pet puta duže od parafinskih svijeća. Ove svijeće pri sagorijevanju ispuštaju negativne jone u zrak osnažujući tijelo. Mnogo su skuplje od parafinskih svijeća, ali se mogu vrlo lako izraditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije