Ovo je cvijet koji olakšava "ženske probleme"

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je cvijet koji olakšava "ženske probleme"
FOTO: Pixabay / Ljiljan, ilustracija

Ljekovito bilje se u narodnoj medicini koristi od davnih vremena, a njegova učinkovitost popularna je i danas.

U vremenima kada je sve dostupno, velika je čar u "sam svoj majstor" proizvodima, posebno kad je riječ o onim ljekovitima.

Neke od najpoznatijih ljekovitih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj medicini su bazga, borovnica, valerijana, lavanda, a jedan od zahvalnijih je upravo ljiljan.

Kao ukrasna biljka, ljiljan je stoljećima bio motiv u slikarstvu i u sakralnoj umjetnosti.

Stari Egipćani počinju ga uzgajati baš za upotrebu u liječenju raznih bolesti. U pučkoj medicini ljiljan se koristi za liječenje – čišćenje (detoksikaciju) očiju, kože, srca i uma te postoji uvjerenje da posjeduje čarobna svojstva.

Od bijelog ljiljana cvijet se koristi za liječenje ženskih bolesti poput upala maternice, raznih infekcija, kod leukoreje, prolapsa maternice, u obliku vaginalnog tuša, kod mliječne pukotine bradavica (latice močene u ulju), piše Večernji.hr.

Ljiljan ima i antitumorsko (citotoksično) djelovanje na tumor dojke, a pomaže i kod vodene bolesti, bolesti uha (upale, infekcije), kožnih bolesti, a poznata je uporaba latica koje su se močile u rakiji ili maslinovu ulju te stavljale na razne rane i opekline od sunca, zračenja ili drugih povreda, svraba (hidrolat).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije